Се за Автофагија! Што смее, а што не смее во текот на диетата поради која Џоковиќ ги постигнува шампионските резултати!

13 мај, 2020
Naslovna

Автофагијата претставува рециклирање на клеточно ниво – за време на овој процес, оштетените клеточни елементи минуваат низ процес на рециклирање и така ќелијата прима „нов“ материјал. „Составено“ на грчки зборови што во слободен превод значат „да јадеш сам“. Како што сугерира името, тоа е процес во кој нашите клетки се ослободуваат од отпадот и ги рециклираат оштетените со тоа што буквално ги „јадат“.

Во 2016 година, јапонскиот научник Јошинори Осуми ја доби Нобеловата награда за неговиот придонес во студијата и обелоденувањето на функционирањето на овој процес. Нејзин главен двигател е постот и потребно е да помине некое време без храна, поточно помеѓу 12 и 16 часа. Иако звучи како нешто што е тешко да се издржи, не мора да биде така. Имено, ако јадете во шест часот попладне за последен пат и „притиснете“ неколку часа да спиете без храна, но со вода, чај или лимонада, до утрото кога е време за појадок – во организмот веќе започна процесот на автофагија. Автофагијата обично советува два до три оброци на ден.

Според приказната за мама и баба, појадокот е најважен и наскоро кога ќе станете треба да имате добар појадок. Ручекот следи 5 часа подоцна, а помеѓу вас можете да јадете мала закуска, доколку се чувствувате гладни. Вечера, доколку е потребно, треба да се јаде најдоцна во рок од седум часот навечер.

Тенисерот Новак Џоковиќ, на пример, не јаде после 4 ч. Во тој период, како што открил во разговор со професор д-р Драган Иванов, тој пиел само вода.

“Јас би допрел на темата автофагија. Колку е важно, овој вид на пост 16 – 8 е популарен, 16 часа не се јаде, се јаде 8 часа, јас го применувам тоа, се чувствував во последната година и половина колку вежбам многу подобрувања во системот за варење. Јас спијам подобро, имам повеќе енергија во текот на денот, имам помалку падови “, рече Новак, кој веќе една и пол година е на оваа диета и кој секако постигнува шампионски резултати.

Во крајна линија е дека во текот на 24 часа – половина од времето да не го поминувате во јадење, но не и да  гладувате.

“Важно е каква храна јадеме, колку јадеме и кога јадеме. Како кога јадеме и кога не јадеме. Ние јадеме јаглехидрати за појадок. Постојат приказни дека овошјето не треба да се јаде наутро, тоа е грешка. Штом се роди сонцето, инсулин се ослободува. , тој копнее јаглехидрати. Погрешното треба да биде најголемо по количина. За ручек треба да јадеме протеини. Во два часот попладне што јадеме, протеините што ги внесуваме за ручек треба да чекаат за „портер“ на мускулните клетки. Тој „портер“ е хормон раст, кој се лачи на зајдисонце.Ќе ги земе тие аминокиселини во мускулите и другите органи во текот на ноќта “, рече Иванов, потенцирајќи ја важноста на овошјето, оревите, интегралните житарки, како и на другите видови квалитетна храна.

После 12 до 16 часа глад, докажано е дека автофагијата се активира во нашето тело, процес кој има лековито дејство врз целото тело, врз нашите емоции, нашата душа и тело, а исто така има и превентивен ефект – објасни понатаму професорот.

Придобивки од автофагија:

  •  помага во борбата против дијабетес и срцеви заболувања
  • го подмладува телото
  • го штити организмот од малигни заболувања
  • го штити нервниот систем
  • се бори против вируси и бактерии

На оние на кои им е тешко да ја толерираат оваа диета, им се советува да не се присилуваат. Сепак, велат експертите – не е за секого, а најважната работа во животот е рамнотежата, како и уживањето во секојдневниот живот.