СЕГА ИМАМЕ ПРОБЛЕМ И СО ЗАШТИТА ОД КОВИД-19: Луѓето сѐ повеќе се трујат со средства за дезинфекција, дали ќе се променат препораките?!

25 септември, 2020
shutterstock_1661743201

Во најголем дел, се појавиле само благи симптоми, додека тешко труење е пријавено само во еден случај

Стотици илјади луѓе оправдано побараа заштита од короновирусот во средствата за дезинфекција во последните неколку месеци, но некои од нив исто така предизвикаа проблеми, а нивниот број е значително поголем отколку во периодот пред пандемијата, според првичните резултати од истражувањето.

Група истражувачи од здравствените и токсиколошки институции ги анализираа повиците добиени од центарот за контрола на отрови поврзани со симптомите на труење со средства за дезинфекција и ги објавија своите набљудувања во неодамна објавениот журнал „Архиви за хигиена на трудот и токсикологија“.

Тие биле случајно отруени

Бројот на изложеност на површински средства за дезинфекција двојно се зголеми од 21 на 41 во случај во првите шест месеци од 2020 година во споредба со 2019 година, а изложеноста на средства за дезинфекција на раце се зголеми за девет пати, од пет на 46 случаи, се вели.

Најчестите состојки за дезинфекција вклучени во случаи на труење биле хипохлорит / глутаралдехид и етанол / изопропил алкохол, соодветно. Изложеноста на површински средства за дезинфекција е забележана најчесто кај возрасни, 56 проценти, како случајно голтање на овие супстанции во дигестивниот систем или вдишување во белите дробови.

Дури и еден тежок случај

Во најголем дел, се појавиле само благи симптоми како што се иритација на гастроинтестиналниот или респираторниот систем, додека тешко труење во форма на корозивна повреда на гастроинтестиналниот систем е забележано само во еден случај, се вели во студијата.

Изложеност на средства за дезинфекција на рацете најчесто се пријавува кај деца од предучилишна возраст, во 70 проценти од случаите, како случајно изложување на дигестивниот систем со благи симптоми. Авторите Жељка Бабиќ, Рајка Турк и Јелена Макан заклучуваат дека основните мерки за спречување на токсични ефекти на биоциди треба да бидат вклучени во епидемиолошките препораки за спречување на инфекција со КОВИД-19.