Сега знаеме се: Еве што рекоа експертите за вакцината за корона вирусот.

6 септември, 2020
корона

Светските експерти сметаат дека руската вакцина „Спутник V“ против коронавирус покажала безбедност и ефикасност, но и дека Русија е сè уште светски лидер во таа област.

Надеј Хаким, потпретседател на Меѓународната академија на медицински науки и потпретседател на британскиот Црвен крст, вели дека клиничките испитувања на руската вакцина „Спутник V“ покажале извонредни резултати што ги препознава светската медицина.

„Докажано е дека вакцината е безбедна и ефикасна, без сериозни несакани ефекти. Тој користи докажана платформа заснована врз вектори на човечки аденовирус, што денес е најбезбедниот механизам за воведување на генетскиот код на вирусниот трн во човечкото тело “, посочи тој.

Таквиот пристап, додава Хаким, детално е проучен не само во Русија, туку и во странство. Русија има долгогодишно успешно искуство во развој на вакцини и сè уште е лидер во таа област, посочи тој.

Се надеваме, вели Хаким, дека вакцината наскоро ќе биде достапна ширум светот за да можеме да ја запреме пандемијата и да им овозможиме на луѓето да се вратат во нормален живот.

Молекуларниот вирусолог од Универзитетот во Ланкастер, Мухамед Мунир, вели дека, судејќи според податоците објавени во списанието, вакцината покажала безбедност и висок степен на имуногеност. Постојат, посочува тој, некои карактеристики што ја прават оваа вакцина ветувачка.

Идејата за употреба на два различни аденовируси како вектори надминува многу напредни вакцини, додаде тој.

Како по правило, имунолошкиот систем прифаќа векторски протеини како антиген, аналогно на S SARS-CoV-2 протеинот, и затоа се јавува и имунолошки одговор против овие протеини.

Ако луѓето се ревакцинирани (втора доза или повторена вакцина), веќе постоечкиот имунитет може да ја загрози ефективноста на втората доза на вакцина. Употребата на други видови вектори, како што е руската вакцина, овозможува да се избегне овој проблем. Резултатот е многу позитивен почеток.

Јан Џонсон, професор по вирусологија на Универзитетот во Ридинг, вели дека студијата „Лансет“ го потврди претходно утврденото и прифатеното кај аденовирусните вектори – тие се сосема безбедни и обезбедуваат имунолошки одговор на протеините Сарс-КоВ-2.

Иако нивната количина е релативно мала, употребата на вектори од два различни серотипови, очигледно, обезбедува добро ниво на неутрализирачки антитела и активност на Т-клетките.