Секое утро пиела чаша јогурт со овој зачин: За 1 месец изгубила 7 кг и го регулирала нивото на холестеролот

27 април, 2020
Naslovna

Луѓето кои јадат лажица мелен ким губат три пати поголема тежина на ден во споредба со луѓето кои се на диета, но не го консумираат овој зачин, според истражувањето.

Експериментот вклучува 100 жени кои пијат чаша јогурт со малку маснотии со лажица мелен ким секое утро пред појадок. Резултатите покажаа дека тие трошеле околу 400 калории помалку секој ден во споредба со оние кои не пиеле јогурт со ким.

По еден месец, беше објавено дека експерименталната група значително изгуби, во просек од 7 килограми и ја намали нивната содржина на маснотии за 14 проценти.

Покрај тоа, овој зачин помогна и во намалување на лошиот холестерол за 10.

Научниците го објаснуваат овој ефект со тоа што содржат изобилство фитоцероли, кои имаат способност да апсорбираат холестерол и содржат супстанции кои го забрзуваат метаболизмот.

Кимот, исто така, помага во лекување на: заболувања на црниот дроб и жолчката (како цироза, слаб црн дроб, рамнотежа на маснотиите), проблеми со бубрезите и мочниот меур, како што се камен, песок, проблеми со уринарниот тракт, бактериски инфекции, респираторни проблеми како што се тенденцијата за зарази , студ, грип, хроничен бронхитис, астма, пневмонија, кашлица.   Исто така е ефикасен кај срцеви заболувања, особено аритмии.