Сексот е многу важен: Ново истражување го разби митот дека жените со возраста ја губат желбата за секс!

2 октомври, 2020
секс

Студија што следеше повеќе од 3.200 жени над 15 години го разби митот дека жените губат интерес за секс откако ќе влезат во средна возраст.
„Приближно една четвртина од жените го оценуваат сексот како многу важен, а една студија покажа дека значителен број жени многу го ценат сексот дури и кога стареат, што не е ништо ненормално“, вели др. Холи Томас, главен автор на истражувањето и доцент по медицина на Универзитетот во Питсбург.

Д-р Стефани Фаубион, медицинска директорка на Северноамериканското друштво за менопауза, која не беше вклучена во студијата, вели дека резултатите од студијата се прилично освежувачки и обезбедуваат вреден увид на давателите на здравствени услуги кои сега можат да го разбијат митот дека намалувањето на сексуалната желба е природен дел од стареењето.

Како беше побиен овој мит?
Жените кои се занимаваат со овие проблеми во својата здравствена работа велат дека резултатите од претходните студии, според кои жените губат интерес за секс со возраста, не се совпаѓаат со реалноста што ја забележуваат во нивната работа.

Еден од проблемите, вели др. Томас е дека претходното истражување во одреден момент во животот на жената ја снимило нејзината сексуална желба и го споредило со такви белешки во подоцнежните децении од животот.

„Овој вид на надолжна студија покажува само просек со текот на времето, и ако ги гледате работите преку просек, може да изгледа дека сите ја следат истата шема“, вели Томас, објаснувајќи дека новата студија користела поинаква анализа за следење на траекторијата на сексуалната желба на жената. низ времето.

„Со примена на различни видови техники, откривме дека има значителни групи жени кои следат различни модели“, вели Томас.

Приближно една четвртина од жените (28 проценти) се вклопуваат во традиционалното размислување и имаат помала веројатност да имаат секс со влегување во средна возраст, но друга четвртина од учесниците во истражувањето изјавија токму спротивното, така што за 27 проценти од нив, сексот е сè уште многу важен во нивните 40-ти и 50-ти. и 60-тите години на минатиот век.

Заеднички карактеристики на жените кои сè уште го ценат сексот се високото образование, помалку депресија и подобро сексуално задоволство пред да влезат во средна возраст.

Студијата исто така открива дека расата и етничката припадност исто така играат улога во интересот за сексот, па за разлика од Афроамериканците, за кои сексот е важен дури и во средната возраст, Кинезите и Јапонките не му даваат толку големо значење. Томас истакнува дека причината за ова се веројатно социокултурни фактори, а не биолошки.

Повеќето жени, околу 48 проценти од нив, припаѓаат на третиот модел, жени кои го ценеле здравиот сексуален живот кога влегле во менопауза, но постепено го изгубиле интересот во текот на 50-тите и 60-тите години од минатиот век.

Експертите наведуваат дека постојат голем број емоционални, физички и психолошки фактори кои можат да влијаат на погледот на жената за сексот, а повеќето може да се поделат во четири категории.

Здравствена состојба
Со влегување во перименопауза во нивните 40-ти и 50-ти, жените почнуваат да доживуваат хормонални промени што го прават сексот помалку задоволувачки, па дури може да биде и болен. Покрај тоа, постојат и други здравствени проблеми, како што е артритис, кој исто така може да го направи сексот болен или дијабетес, кој го намалува чувството.

Ментални и емоционални состојби
Психолошката компонента на сексот може многу да влијае на нивото на сексуална желба кај жените. Главните играчи во оваа категорија се историја на сексуално или физичко злоставување, борба против злоупотреба на супстанции, депресија, анксиозност и стрес.

Влијание на партнерите
Средовечните жени можат да се соочат со драматични и вознемирувачки промени во нивниот романтичен живот, што може значително да влијае на нивниот интерес за секс.

Социјални влијанија
Општеството исто така може да влијае на тоа како се чувствува жената кога станува збор за секс. Верските, културните и семејните вредности на оваа тема можат да играат голема улога во удобноста на сексот и задоволството што тој го обезбедува.

„Општеството нè учи за постарите жени и затоа сексуалноста на некои жени им изгледа лошо“, вели Фаубион, додавајќи дека жените треба да сакаат секс.

„На мојата клиника среќавам многу жени на возраст од 60 до 65 години кои никогаш немале никакво сексуално образование, нивните партнери немале сексуално образование и тие навистина не сакаат да знаат многу за сите овие работи“, вели Фаубион.