Шест фази на самопрегледување на градите: „Секоја жена треба да ги прави овие прегледи се додека може да се движи“

24 октомври, 2020
shutterstock1142148707-830x0

Само радиолошките методи можат да видат рани промени во градите, помалку од еден сантиметар

Често може да се слушне и прочита во медиумите дека самопрегледот на дојката е најдобрата форма на превенција од карцином на дојка. И навистина, ваков преглед е важен, но во никој случај не е и не смее да биде доволен. Д-р Магдалена Радовиќ, радиолог и експерт за дијагностицирање на болести на дојка, откри за порталот Е-клиника сè што треба да знаеме за самопрегледот.

– Покрај самопрегледот, потребно е секоја жена од 25-годишната возраст да прави ултразвук на дојка еднаш годишно, а мамографија по 40-та година еднаш на секои две години доколку резултатот е негативен. Самоиспитувањето не треба да ги заменува редовните превентивни радиолошки прегледи, туку треба да се прави со нив, и редовно. Нема ограничување на возраста за одење на ултразвук и мамографија. Секоја жена треба да ги прави се додека може да оди – објаснува Прим. д-р Магдалена Радовиќ, чие пошироко објаснување за важноста на превентивните прегледи може да се слушне на видеото.

За разлика од ултразвук и мамографија, самоиспитување се препорачува и за девојчињата. Тие треба да започнат со преглед на градите веднаш по првата менструација. Најдобро е жените во предменопауза да направат самопреглед од петти до 12-ти ден од менструалниот циклус, а овие денови се сметаат од почетокот на крварењето. Жените во постменопауза и жените без матка треба да одредат еден ден месечно и на тој датум да прават самоиспитување секој месец, советува нашиот соговорник.

Ракот на дојка е најчестиот малиген тумор кај жените во регионот. Секоја година, околу 4600 жени се разболуваат, а 1.600 умираат од оваа болест. Една од осум жени развива рак на дојка за време на нивниот живот.

Ви донесуваме упатства за самопрегледот на градите дадени од Институтот за онкологија од Војводина.

Прва фаза: Во бањата

Под туш, со едната рака подигната над главата, систематски допрете ги сите делови на дојката со кружни движења на прстите. Не користете ги самите врвови на прстите, туку нивните краеви, а при допирање обрнете посебно внимание на постоењето на задебелување, нодули, тумори и слично. Користете ја десната рака за да ја испитате левата дојка и левата за да ја испитате десната дојка.

Втора фаза: Пред огледалото

Ставете ги рацете на колковите и цврсто притискајќи ги обидете се да ги затегнете мускулите на градите на кои лежат градите, истовремено барајќи асиметрични промени на градите во огледалото во однос на испакнатини, вдлабнатини, вдлабнатини на кожата или брадавиците. Блага асиметрија во големината на градите не е значајна бидејќи е присутна кај повеќето жени. Самоиспитувањето на дојката најдобро се прави од 5-ти до 12-ти ден од менструалниот циклус

Трета фаза: Пред огледалото

Подигнувајќи ги рацете полека над главата, побарајте ги горенаведените промени во градите, чие подигнување ги нагласува промените на кожата и брадавиците, па тие стануваат полесни за забележување.

Четврта фаза: Легната положба

За најдобро да ја испитате десната дојка, легнете и ставете перница под десното рамо, а истовремено подигнете ја десната рака над главата. Ова им овозможува на градите да се шират на најголемата површина на градите, што ја прави најтенка и најлесна за испитување. Повторете го прегледот и од другата страна.

Петта фаза: Обрнете внимание на вдлабнатини и нодули додека лежите

Кога ја допирате десната дојка, користете ги врвовите на прстите од левата рака, со кружни движења, почнувајќи од периферијата на дојката кон брадавицата, најдобро како движење во насока на стрелките на часовникот. Обрнете внимание на вдлабнатини и нодули. Задебелување на ткивото на дојката засновано на работ е нормална појава. Повторете го прегледот на левата дојка со десната рака.

Шеста фаза: Проверете ги брадавиците

На крајот од прегледот, во лежечка положба, нежно стиснете ги брадавиците на двете дојки, за можно откривање на исцедок или крв. Ако откривте еден од споменатите знаци за време на прегледот, консултирајте се со лекар.