Што да направите ако заборавите да земете контацепциска таблета

21 мај, 2020
61887288

Иако правилата за користење контрацепциски таблети се сосема едноставни, жените често забораваат да ги пијат. Пијте ги таблетите секој ден во исто време три пати неделно па направете пауза од 7 дена. Истражувањата покажале дека жените најчесто ги забораваат таблетите преку викенд, кога нивната дневна рутина е пореметена а со тоа се променува и процесот за заштита од непосакувана трудност или пак хормонална терапија.Ако тоа ви се случи и на вас еве неколку препораки. Според др. Спец. Јасенка Грујиќ Корачин која истакнува дека е многу важно во која недела жената заборавила да се земе таблета.

„Најголем ризик од затруднување е кога таблетата ќе се заборави во првата недела по паузата. Ако каснењето е е повеќе од 12 часа ризик скоро и не постои.“ – нагласува др. Корачин

Ако сте пропуштиле само една таблета или сте закасниле еден ден со новата серија на таблети за време на менструалниот циклус тогаш сте заштитени. Веднаш земете ја таблетата која сте ја заборавиле па макар и биле две во денот. Остатокот од таблетите продолжете да го земате според вообичаениот распоред, а кога ќе завршите со таблетите како и претходно направете една недела пауза

Ако сте пропуштиле две или повеќе таблети ризикот за затруднување е поголем. Веднаш испијте ја таблетата која сте ја прескокнале па нека бидат и две во ист ден. Не надокнадувајте со повеќе од една дополнителна таблета на ден, а другите занемарете ги и прескокнете. Остатокот од таблетите продолжете да го земате според вообичаениот распоред, а кога ќе завршите со таблетите како и претходно направете една недела пауза.

Др. Корачин ги советува оние жени кој често забораваат да ги пијат да теблетите да пробаат со користење на хормонална контрацепција во вид кожни лепенки /9ист ефект и користење како таблетите) или вагинален прстен кој стои во матката и пушта хормони во наредните 3 недели а потоа нормално следува една недела пауза.