Што на чинијата, тоа и на лицето

7 јуни, 2020
фдгдс

Слушнавме милион пати дека убавината доаѓа одвнатре и таа реченица веќе стана клише. Но, како нешто станува клише? Со повторување, кога експертите, дерматолозите и нутриционистите ја истакнуваат важноста на здравата исхрана за здрава кожа.

Витаминот Ц кој се наоѓа во Eucerin’s Hyaluron-Filler засилувач на разни агруми – лимон, портокал, мандарина – се бори за рамномерен и изедначен тен со помалку брчки, бананата која се наоѓа во кремот за раце на TonyMoly е богата со моќни антиоксиданти и ја дехидрира кожата, бадемите се користат за енергија, а дињата во маската L’Occitane ја ревитализира кожата на лицето. Екстрактот од орев кој има одлична природна ексфолијантна стуктура и женшен што често се препорачува за имунитет се наоѓа во новиот серум за зајакнување на кожата на Кил.

Можеби треба да донесеме нов принцип што вели: она што е добро за нашето здравје е исто така добро за здравјето на нашата кожа. Новите креми, серуми и маски за лице се полни со хранливи материи што нутриционистите многу сакаат да ги видат и на нашата чинија.

Конечно, многу љубители на козметиката, особено органската, ни кажуваат дека најдобрата храна за кожата се само природни масла, како што е органското масло од семе од јојоба. Маслото од јојоба е најмногу слично на структурата на себум што кожата природно ја произведува. Интересно, зарем не?