Што значи да се биде харизматичен? Измерете ја вашата харизма во 6 чекори!

19 мај, 2020
harizmaticen

Како се мери харизмата? Всушност, многу едноставно. Во 6 чекори.

Одделот за психологија на Универзитетот во Торонто спроведе една од најголемите студии за концептот на харизма. Она што го прави ова истражување особено интересно е дека неговиот фокус не е на лидерите – каде се подразбира харизма – туку на обичните луѓе.

Сите луѓе се издвојуваат за нешто: некои се духовити, некои пленат со својот изглед, некои се груби професионалци, а некои се отворени во комуникацијата. Но, многу малку се оние кои се комплетен пакет и кои секогаш се забележуваат и паметат. На кратко – харизматичен.

Затоа психолозите се обидоа да направат список на оние особини или феномени што заедно прават харизматична личност.

Како изгледа самиот тест? Секоја изјава од понудениот список треба испитаникот да ја оценува од 1 до 5, во зависност од тоа колку се согласуваат со тоа. Обидете се сами.

Јас сум некој кој…

1…. отсекогаш бил забележан

2… влијае на луѓето и нивните мислења

3… знае да биде лидер

4… прави луѓето се чувствуваат удобно

5… често се насмевнува

6… лесно се вклопува

Сега додајте ги резултатите и поделете го бројот на 6. Ова е вашиот коефициент на харизма.

Испитаниците исто така оценија кои се главните „состојки“ на харизмата: најважни се влијанието (можноста да влијаат на мислењата и ставовите на другите) и отвореноста (да се чувствуваат удобно и опуштено во нивно друштво).

Можеби најинтересниот резултат е даден за целите на експериментот со споредба направена помеѓу сопствената проценка на личната харизма и онаа дадена од другите – резултатите во скоро 100% од случаите целосно се совпаднале. Што значи тоа? Сликата што ја имате за себе не е погрешна, само честопати ја пропуштате потврдата на другите.

Работните места каде харизмата е важна – особено односите со јавноста – не зависат само од вашиот личен шарм. Потребно е вистинско знаење и вистинско искуство. Непредвидени ситуации се случуваат секој ден, и не е секогаш можно да се надминат со насмевка.

Затоа е важно сериозно и професионално да пристапите кон вашето образование. Ако сакате да работите со луѓе, треба да бидете харизматични. За среќа, тие вештини се учат. Да се ​​работи со луѓе не е лесно. Треба да се прилагодите на секоја специфична личност, а во исто време да бидете сигурни дека вашата задача и работа ќе ја достигнат посакуваната цел. Да, харизмата помага. Но, не заборавајте дека професионалниот пристап е секогаш неопходен ,како и вашето образование.