СО ОВОЈ ТРИК НИКОЈ НЕМА ДА МОЖЕ ДА ВЕ ИЗМАМИ: еве како да препознаете вистински…

17 септември, 2020
pčela-660x450

Сите веројатно знаете дека не секој мед е вистински мед. Кога купувате во продавница, големи се шансите да купите нешто што има вкус на мед или изгледа како мед. Внимавајте на овие фактори, бидејќи нема природен мед. Врвните пчелари откриваат многу едноставни методи за откривање на овие измами.

Првото нешто што можете да го пробате е да протриете малку мед помеѓу показалецот и палецот, па ако прстите ви се лепливи, тоа значи дека содржи шеќер или некој друг вештачки засладувач. Природниот мед не е леплив.

Исто така, ставете неколку капки мед на хартија или хартиена салфетка. На вистинскиот мед ќе му треба долго време да навлезе во хартијата бидејќи не содржи вода.

Наполнете чаша со вода и додадете лажичка мед. Природниот мед ќе падне на дното и ќе остане компактен, додека вештачкиот мед веднаш ќе започне да се раствора, пренесува kakolijeciti.com.

Намачкајте мед на парче леб. Природниот мед ќе го зацврсти лебот за неколку минути, додека вештачкиот мед ќе го навлажни поради водата што ја содржи.

Пред да проголтате вистински мед, чувствувате чувство на пецкање во устата, кое ќе го нема доколку медот е вештачки.

Вистинскиот мед ќе се кристализира со текот на времето, додека вештачкиот мед ќе остане мазен.

Потопете го горниот дел од чкорчето во мед и запалете го. Природниот мед нема да му пречи на процесот на согорување, за разлика од вештачкиот мед кој содржи вода.