СО ТЕКОТ НА ВРЕМЕТО КРПИТЕ СТАНУВААТ КРУТИ: Овој трик ќе ви помогне повторно да ги направите МЕКИ, многу е ЛЕСНО!

15 септември, 2020
1282233_profimedia0334239108_ls

Нема подобро чувство кога ќе се завиткате во мирисна и мека крпа по топлата бања. Сепак, со годините, интензивното перење во машината, крпите ја губат својата мекост и стануваат груби, корави, па дури и тврди. Сепак, постои едноставен трик како повторно да бидат како нови.

Дури и најквалитетните крпи можат да станат крути со текот на времето. Ова се случува кога остатоците од омекнувачот и влакната од машината за перење и сушење се акумулираат на влакната на крпата. Ако веќе некое време ве иритираат груби и непријатни крпи, обидете се да ја вратите мекоста со помош на следниот трик кој докажано работи.

Спроведете го истиот трик за чистење на машината од камен со помош на алкохолен оцет и во овој случај. Ставете крпи во машината и поставете ја програмата за вриење, и додадете чаша бел оцет во одделот за детергент. Можете исто така да го истурите оцетот директно во барабанот со крпи.

Исперете ги крпите во машината без да додадете детергент и омекнувач. Кога машината ќе ја заврши својата работа, додадете чаша сода бикарбона во одделот за детергент и повторно вклучете ја машината и исушете ги крпите во машина за сушење, ако имате.

Сода бикарбона и оцет ќе ги отстранат остатоците од талог од крпата, оставајќи ги меки и нежни. Ако вашите крпи сè уште не се доволно меки по овој трик, можеби ќе треба да ја повторите постапката. За да ги задржите крпите како нови, повторете ја целата постапка еднаш месечно или кога ќе почувствувате како ја губат мекоста.