Совет до девојките: Дали може да е премногу влажно таму доле?

11 септември, 2020
вагина


Иако влажноста на вагината е природна појава, а зголемената хидратација е пожелна за време и непосредно пред сексуалниот однос, можно е вагината да стане прекумерно навлажнета, но тоа не може да биде знак за посериозен проблем. Ако сте загрижени дека вашата вагина лачи прекумерна слуз, дека ова може да биде знак на сексуално пренослива болест или инфекција, експертите истакнуваат дека тие прво мора да разгледаат неколку фактори пред да дојдат до заклучок. Треба да се има на ум дека секоја вагина е различна и дека лачењето на течност зависи од личноста.


Вагината произведува различни течности, а главниот исцедок е од вагината. Кај некои жени ќе биде повеќе слатко, а мирисот и изгледот ќе варираат од личност до личност (и во различно време за време на циклусот). Овој исцедок помага во чистење и регулирање на вагината, одржувајќи ја влажна и без инфекции. Нема „премногу“ исцедок, но ако навистина почнете да произведувате многу повеќе отколку што е вообичаено за вас подолго време, и покрај тоа ја менува текстурата, бојата или мирисот, посетете го вашиот лекар. Што се однесува до влагата за време на сексот, тој е природен лубрикант од Бартолиновите и Скенезните жлезди (лоциран на отворот на вагината и уретрата) како одговор на зголемениот проток на крв во областа.

Оваа течност е создадена за да ги направи работите „лизгави“ за да може да се постигне секс, но различни жени имаат различни нивоа на течност и ова не е секогаш индикатор за тоа колку сте возбудени. Некои жени „шприцуваат“, што всушност е испуштање на течност што се јавува за време на оргазам, а се смета дека потекнува од Скенеа жлезда и е појасна и водена течност. Ако откриете дека не сте доволно подмачкани за да имате секс, може да има голем број фактори. На краток рок, ова може да се реши со лубрикант или со повеќе предигра, а за долгорочно решение, треба да разговарате со вашиот лекар за да откриете која е главната причина.