Спиете, јадете, работите во пижама….Но, колку често ја менувате?

23 јуни, 2020
friends-pajamas-singing-combs-excited-women-silk-sleepwear-hairbrushes-having-fun-pajama-party-against-violet-164759609

Носите пижами секој ден најмалку пет, шест часа, а некој го поминува и целиот ден во неа, но најважното прашање е колку често треба да ја менувате.

Она што е јасно е дека би било идеално да ги перете пижамите после секое носење, но бидејќи ова е често тешко да се постигне, ќе разгледаме што велат експертите.

И тие имаат различни мислења по ова прашање.

Треба да се има предвид дека пижамите собираат природни масла од нашето тело, бактерии, како и клетките на кожата кои се лупат.

  • „Ако не си истурило млеко или сок врз вас пред спиење, не се потите премногу често и да не ја носите пижамата по цел ден, можете да спиете во истата пижама неколку дена“, истакна Џени Варни, директорка на компанија за хемиско чистење.

Сепак, авторот Мелиса Мејкер верува дека треба да ги менувате пижамите секој ден, иако само спиете во неа.

  • „Ако носите долна облека под пижамата, логично е да ја промените по два или три дена“, вели Мејкер.

Сепак, сите се согласуваат за една работа: ако сте склони кон зголемено потење, морате да ги промените пижамите по едно носење.

Исто така, ако немате проблеми со потење, и ги поставете  пижамите надвор да се проветрат, секое утро, можете да ги носите уште неколку дена пред да се апсорбираат бактерии и масла од телото во ткаенината.