СТЕРОИДИТЕ НАВИСТИНА ПОМАГААТ ВО БОРБАТА ПРОТИВ КОВИД-19: Откриено е дека тие даваат добри резултати, но експертите предупредуваат: „Тоа не е лек“

4 септември, 2020
Coronavirus - Wed Sep 2, 2020

Научниците откриле дека смртноста од корона вирусот е осум проценти пониска по терапијата со хидрокортизон отколку по конвенционалниот медицински третман, но предупредуваат дека стероидите не се лек за коронавирус.

Откако британските научници објавија студија во јуни дека дексаметазонот може да спаси животи на пациенти со КОВИД-19 во критична состојба, новите студии, објавени во списанието Jurnal of American Medical Association, потврдуваат дека некои други видови на стероиди може да имаат улога. во спасување животи.

Имено, откриено е дека хидрокортизонот може да спаси животи на шест од 100 пациенти со критичен коронавирус. Студија спроведена на 1.703 пациенти покажа дека процентот на смртни случаи од коронавирус опаднал за осум проценти по употребата на стероиди во споредба со конвенционалниот третман. Поточно, 40 проценти од пациентите починале по рутинска медицинска нега, додека 32 проценти починале по употреба на стероиди. Студијата е спроведена само на сериозно болни пациенти, бидејќи луѓето со благи симптоми на инфекција закрепнуваат брзо, пишува Би-Би-Си.

Антиинфективно дејство

Стероидите обично се користат за намалување на воспалението предизвикано од артритис или астма и за лекување на потешки инфекции. Научниците веруваат дека тие не се од голема помош при појава на благи симптоми на инфекција со корона вирус, но се корисни кога паѓа имунитетот и инфекцијата започнува да делува на белите дробови или други органи.

„Овие резултати можат веднаш да се применат во пракса. Кортикостероидите се широко достапни, ефтини и добро проучени и можат да ја намалат смртноста “, рече професорот Мартин Ландреј од Универзитетот во Оксфорд.

Лекарите чекаат препораки

Студијата се фокусираше на употреба на пониски дози на стероиди, што значи дека нема докази дека поголеми количини на овие супстанции би биле поефикасни во борбата против COVIDA-19. Иако научниците се импресионирани од новите откритија, тие предупредуваат дека тоа не е лек за корона вирусот, а лекарите веќе чекаат нови препораки од Светската здравствена организација.