Тајната која ја крие овој зачин е моќен сојузник на вашето здравје!

10 мај, 2020
kim

Научните студии докажале дека редовното косумирање на ким го топи несаканото сало до три пати побрзо отколку било која друга намирница.

Кимот се користи со векови во исхраната, но ефектот кој го има кај слабеењето и забрзувањето на метаболичките процеси во организмот се немерливи со било што друго.

Кимот е многу богат со етерични масла кои помагаат во смирувањето на желудочната флора и ја намалуваат напнатоста и гасовите во стомакот. Кимот поттикнува подобро работење на желудникот и брзо варење. Тој е богат и со антиоксиданси кои го штитат нашиот организам од штетни влијанија, но ја помага и апсорбцијата на ЛДЛ холестеролот.

Освен ова кимот е богат со белковини, калциум и танин кои ги разградуваат и исфрлаат токсините од организмот.

Чајот од ким има многу позитивни дејства: го освежува здивот, помага при кашлица, го смирива дигестивниот тракт, ги спречува кардиоваскуларните болести, спречува развој на бактерии, помага кај артритис и реума, ја спречува појавата на првут, ги ублажува менструалните тегоби и ги ублажува симптомите на стрес.