Тие ја развиваат најтешката форма на Корона вирус! Реномиран руски лекар ги откри резултатите на целиот свет!

22 септември, 2020
доктор наслов

Истражувањата покажаа дека пациентите кои имаат висок крвен притисок развиваат посериозни форми на КОВИД-19, пренесува агенцијата ТАС.

Водечкиот руски кардиолог Сергеј Боицов наведува дека околу 40 проценти од возрасната популација страда од хипертензија и дека со возраста се зголемува можноста за висок крвен притисок.

Колку е постаро лицето, толку посериозна форма на КОВИД-19 ќе биде, особено ако страда од хипертензија, посочува рускиот кардиолог и забележува дека хипертензијата е фактор што, без оглед на возраста, го комплицира текот на болеста.

Во Русија, потврдени се 1.109.595 случаи на инфекција со Корона вирус од почетокот на пандемијата, од кои 911.973 пациенти и 19 489 починале.