Домашните рецепти се секогаш ефикасни, но мора да бидете внимателни кога комбинирате состојки!

25 септември, 2020
c-is-c-enje-dezinfekcija-kuc-na-hemija-stefan-stojanovic-1

И покрај фактот дека постои голема понуда за купечки производи за чистење, повеќето од нас сè уште прибегнуваат кон докажани рецепти и препарати на баба кои се подготвуваат дома. Она што повеќето луѓе често го практикуваат е да комбинираат некои состојки, не знаејќи каков вид хаос може да предизвика …

Најважните состојки во секој од домашните детергенти се оцет и сода бикарбона. Првиот затоа што делува на најупорните дамки и одлично ги дезинфицира површините, а вториот пред се затоа што има антибактериски својства.

Средство бр. 1

Подготовка: Користете правосмукалка за темелно вакуумирање на креветот, или површината што планирате да ја исчистите. Истурете 1 чаша детергент за садови, 1 чаша алкохолен оцет, 1 чаша газирана вода во шишето со спреј и нежно протресете го шишето со кружни движења. Попрскајте ја течноста со дамките и оставете ја да отстои околу 5 до 10 минути. Темелно истријте ги дамките со мека четка. Потопете крпа во чиста вода, исцедете ја добро, а потоа цврсто избришете ги дамките со неа, а потоа повторете ја постапката.

Средство бр. 2

Подготовка: Истурете 5 лажици сода бикарбона и 2 лажици детергент за миење садови во половина литар топла вода, добро протресете за да се раствори содата и истурете ја течноста во спрејот. Попрскајте ја оваа течност на проблематичните области на мебелот или на целата површина. Исплакнете со крпа натопена во чиста вода. Сепак, она што повеќето луѓе обично го дознаваат на потешкиот начин е дека некои две состојки никогаш не треба да се комбинираат, бидејќи тие се рецепт за катастрофа!


Станува збор за оцет и сода бикарбона.

Сода бикарбоната е основна, а оцетот е кисел, кога ги комбинирате добивате претежно вода и натриум ацетат. Покрај тоа, оцетот предизвикува сода бикарбона да започне да се пени, и ако тие се наоѓаат во затворено шише (спреј шише), може да настане силна експлозија.