Кое да го одберете: Дали ја знаете разликата помеѓу кафено и бело јајце?

20 јуни, 2020
јкиујо

За да направите добар омлет, треба да имате неколку јајца, но никаде не се кажува ништо за тоа каква боја треба да бидат. Знаеме дека при изборот на пиперки, на пример, бојата го одредува вкусот што можеме да го очекуваме, така што црвената пиперка ќе има поинаков вкус од зелената или жолтата, а истите се разликуваат по тврдоста на кожата и колку се месести.

Најчестите бои на јајца што ќе ги сретнете во продавницата се бели и кафени, но дали знаете како тие воопшто се разликуваат? Имено, се чини дека и двете јајца имаат ист вкус и можат да се користат подеднакво во подготовката на кој било оброк, без исклучок. Тогаш зошто воопшто постои таква разлика во бојата на јајцето?

Па, работа е дека кокошките што ги снесуваат се многу различни по бојата на нивните пердуви, пишува Њујорк Тајмс.

  • Гените ја одредуваат бојата на лушпата од јајцето. Кокошките со бели пердуви и бело уво лежат бели јајца, додека црвените или кафеавите кокошки и оние со црвени уши лежат кафеави јајца – објаснува генетичарот др. Тро В. Буи, професор на Универзитетот Корнел. Тој додава дека расата Араукан, позната и како пилешко велигденска кокошка, лежи јајца кои имаат лушпа од сина нијанса.

Значи, сето тоа се сведува на генетиката, кога станува збор за вкусот, нема разлика. Но, ако единствениот фактор што се разликува меѓу јајцата е бојата, зошто во продавницата обично има повеќе картони со бели јајца отколку со кафени јајца?

И, има објаснување за тоа. Имено, кокошките што лежат кафеави јајца се природно повисоки, така што трошоците за нивно одгледување и исхрана се повисоки, односно кокошките со бели јајца се поекономични за производство.

Доколку ви се пријаде кога го прочитавте овој текст, трчајте до кујната. Сега знаете дека не е важно каква боја е јајцето, важно е да имате добра тава и идеја за подготовка на убав омлет, пренесува Reader Digest.