Колку долго храната може да остане во фрижидер кој престанал да работи

8 август, 2020
dsfsdfsdf


Колку долго фрижидерот ја одржува температурата

„Без електрична енергија, фрижидерот веројатно ќе ја задржи температурата до четири часа ако вратата е затворена“, вели Тамика Симс, директор за комуникации за технологија на храна во Меѓународниот совет за информации за храна. Тој вели дека храната во фрижидерот веројатно ќе остане ладен подолго, па ако фрижидерот е полн до половина, тогаш може да трае цел ден, и ако е добро исполнет, тогаш до 48 часа. Колку повеќе храна во фрижидер, толку подобро се задржува студот. Но, немојте да бидете во искушение да ја проверувате состојбата на вашата храна на секои неколку минути, бидејќи тоа ќе го забрза порастот на температурата и ќе ја расипе храната.

6 Old-Time Ways to Check If Your Food Has Spoiled | Survivopedia

Како да препознаете кога храната се расипала

За време на прекинување на електрична енергија, можете да ставите термометар во фрижидер за да утврдите дали храната е безбедна. “Нормалната температура во фрижидерот е околу четири Целзиусови степени или пониска, додека замрзнувачот треба да биде на температура од нула степени или пониска. Ако вашиот апарат нема вграден термометар, можете да користите термометар за храна и да ја проверите секоја храна поединечно за да утврдите дали е безбедна за потрошувачка “, советува Симс. Некои храна, како што се млеко, млечни производи и месо, многу брзо можат да зафатат непријатен мирис или лоша боја, но не секогаш можете да се потпрете на појавата на храна за да ја процените нејзината безбедност.

Како да заштедите храна од расипување

Ако постои можност неколку дена да нема електрична енергија, купете сув мраз и наполнете го фрижидерот и замрзнувачот со него за да ја чувате храната на безбедна температура. Дури и во зима, храната не треба да се остава надвор од фрижидерот. Стејт департментот за здравство во Њујорк предупредува дека температурите доволни за храна од фрижидерот се сè уште премногу високи за храна од замрзнувачот. Покрај тоа, иако воздухот надвор се чини дека е студен, сонцето може да ја загрева храната до температура што ќе овозможи бактериите да растат.