Пред спиење нацртајте три вакви линии на вашата рака, ако изутрина исчезнале вашето здравје е во голема опасност!

10 септември, 2020
813243_linija_ls

Тој е еден од најважните елементи за нашето тело. Вишокот или недостатокот влијае на телесната тежина, менталното здравје, функциите на мозокот и другите органи, општата состојба на телото. Со недостаток на јод во телото, тироидната жлезда се зголемува обидувајќи се да ја надомести и направи доволна количина на оваа супстанца. Многу е важно навремено да се одреди нивото на содржина на јод во организмот.

Можете да го направите ова дома со едноставен тест. Тест за утврдување на вредноста на јодот во телото Вечерта, пред спиење нанесете на стапчиња за уши или обичен памук, 3 редови јод на внатрешниот дел од раката: тенок, малку подебел и најгуст. Ако не видите трага од сите три линии наутро, не заборавајте да се консултирате со ендокринолог, да направите анализи и да ги препишете потребните јодни препарати. Ако остане само една дебела линија, преиспитајте ја вашата исхрана. Најважниот извор на јод е јодизирана кујнска сол. Школки, алги и други морски организми апсорбираат големи количини на јод во морињата, советува Успешно. Свежо сирење, особено од козјо млеко, незрели ореви, јајца, суви кајсии, лук, сусам, соја, спанаќ се исто така добри извори на јод. Ако тенка линија ја снема – вашето здравје е надвор од опасност.