Што да правите кога ви недостасува клучна состојка од рецептот: Професионалните готвачи ги открија своите трикови

22 октомври, 2020
kuvanje

Дури и на најдобрите домаќинки им се случува среде подготовка на оброк да сфатат дека им недостасува некоја состојка од рецептот. Постојат докажани „замени“ за скоро секоја храна, само што веројатно не сте ги знаеле досега. Ви откриваме кои состојки можете да ги користите без домашните да забележат разлика во храната!


Прашок за пециво

За секоја 1 лажичка прашок за пециво од рецептот, користете комбинација од 1/4 лажичка сода бикарбона и 1 лажичка оцет.

Сода

Наместо 1/4 лажичка сода бикарбона, користете 1 лажичка прашок за пециво.

Трошки од леб

Користете мелен овес или сецкани житни култури во иста пропорција: 1 чаша мелени житни култури наместо 1 чаша трошки од леб.

кафеав шеќер

Чаша кафеав шеќер ќе ја замените со комбинација од 1 чаша груб шеќер и 1 лажица меласа.

Путер

За пецива, ако во рецептот има путер, можете да го замените со иста количина кокосово масло, маргарин или маст.

Матеница

Пробајте 1 чаша обичен јогурт (не грчки) или 1 чаша млеко измешано со 1 лажица оцет или сок од лимон.

Брашно за торта

За да замените 1 чаша брашно за торта, додадете 2 лажици пченкарен скроб на 1 чаша. Наполнете го остатокот од чашата со универзално брашно.

Пченкарен скроб

Наместо 1 лажица пченкарен скроб, можете да користите 1,5 лажици универзално брашно.

Јајце

Ако направите леб од квасец, колачи, палачинки или вафли, наместо јајца, може да измешате 2 лажици мелен лен и 3 лажици ладна вода. Оставете ја смесата да одмори 10 минути пред да ја додадете.