Со помош на овој едноставен трик вашите крпи за бришење ќе бидат повторно меки како и претходно!

10 септември, 2020
1307158

Нема поубаво чувство од она кога ќе се завиткате во мирисна и мека крпа по топлата купка. Но, со времето, интензивното перење на крпите во машини за перење ја губат својата мекост и стануваат груби, стуткани, па дури и тешки. Па, така за вас денес имаме неколку корисни совети кои ќе ви помогнат да ги одржувате крпите меки како и првиот ден, но и да ги направите повторно нови со помош на едноставен трик кој секогаш работи!

Кога купувате крпа за бришење, важно е да испитате колку грама има на метар квадратен. Колку е поголема тежината, толку е подобар пешкирот, односно ќе му даде поубаво чувство на кожата. Затоа, држете се до стандардниот сооднос, кој изнесува од 450 до 600 грама на метар квадратен.

Важно е да ги перете правилно

Кога перете крпи во машината за перење, внимавајте да не претерувате со детергентот, за да не станат крути. Следете ги упатствата за дозирање на детергентот напишани на задниот дел од пакувањето. Исперете шарени и светло обоени крпи во комбинација со безбоен детергент за да спречите да избледат.

Каменецот од вода исто така може да влијае на мекоста на крпите и да им даде на крпите непријатен застоен мирис. Редовното перење на празна машина за перење со помош на чаша бел вински оцет што треба да се истури во фиоката за детергент, треба да го реши овој проблем.

Користете сушара за сушење

Бидете внимателни ако ги исушите крпите надвор. Не ставајте ги на директна сончева светлина бидејќи УВ-зраците на сонцето можат да ги избледат. Користењето сушара за сушење е најдобриот начин да ги задржите меките крпи. Протресете ги добро пред да ги фрлите во сушарата и проверете дали ќе се исушат целосно, но оставете ги малку влажни.

Вратете ја мекоста на старите крпи

Дури и најквалитетните крпи можат да станат крути со текот на времето. Ова се случува кога на влакната ќе се насоберат остатоци од омекнувачот и сушарата. Ако веќе некое време ве иритираат тврдите и непријатни крпи, обидете се да им ја вратите мекоста со помош на следниот трик што докажано работи.

Истиот трик за чистење на машината за перење од каменец со помош на бел оцет делува и во овој случај. Ставете ги во машината за перење и поставете ја програмата за вриење и  додадете една чаша бел оцет во фиоката за детергент. Можете исто така да го истурите оцетот директно во барабанот со крпите.

Исперете ги крпите во машината за перење без додавање на детергент и омекнувач. Кога машината за перење ќе ја заврши својата работа, додадете една чаша сода бикарбона во фиоката за детергент и повторно вклучете ја машината за перење и исушете ги крпите во сушара, доколку имате.