Три најважни антистрес совети

8 мај, 2020
Naslovna

Се буди доцна и мора брзо да се облече за да дојде на работа. Тој трча низ кујната и кука шолја кафе и го истура преку здолништето. Тој се враќа да се промени. Тогаш таа на вратата сфаќа дека ја сменила торбата и дека нема паричник. Тој се врати и ја симна од полицата и повторно излегува. Тој не може да ги најде клучевите од автомобилот пред да влезе во зградата … Треба ли повторно да се враќа…

Сликата на овој почеток на денот сигурно звучи позната за многумина. Ако ова ви се случува често, време е за неколку промени во размислувањето, советува популарниот зен блогер, Лео Бабаут.


1. Посветеност на една работа

Работете едно по едно и посветете се на задачата што ја правите. Уживајте во тоа, почувствувајте потреба да брзате низ тоа, да ве остави и да се фрлите во следната задача. Списокот за што треба никогаш да не заврши… Како и да е, следниот нека дојде подоцна. Бидете еден со вашата задача, нека биде целиот ваш универзум.


2. Ослободете се од идеализацијата

Стресот не е создаден од надворешни фактори, работа или семејни проблеми, тоа се само делови од нашите животи. Стравот создава стрес. Стравот од неуспех, стравот дека нема да бидеме сакани, дека не сме доволно добри, стравот дека некој ќе нè напушти… Коренот на стравовите лежи во идеалот што си го создаваме, а потоа се плашиме дека нема да го достигнеме. Во главата гледаме слика на успешно и совршено себе, опкружено со слични луѓе, која постојано ужива. Кога сфаќаме дека тоа е невозможно, ние сме повредени. Остануваме со стресот што се појави додека се уште бевме загрижени за тоа дали ќе го достигнеме идеалот за успех. Наместо да нанесуваме болка на самите себе, прифаќаме неизвесност и веруваме дека сè ќе биде добро. Колку помалку се плашиме, стресот ќе биде значително намален.


3. Прифатете ги другите со насмевка

Обично се вознемируваме кога другите не се однесуваат онака како што мислат дека треба. Наместо да гледаме на тоа како нешто вознемирувачко, да се обидеме да ги прифатиме другите. Ако ги прифатиме такви какви што се, ќе препознаеме во нив дел од себеси, несовршени, во потрага по среќа, во борба за среќа, тие се однесуваат како што мислат дека треба, тие го прават најдобро она што го знаат, сите исто како и нас. Затоа, однесете ги од срце, уживајте во вашето време со нив и ќе бидете посреќни и помалку стресни.