ТУМОР КОЈ МОЖЕ ДА СЕ „НАМИРИСА“: Овој вид на СМРТОНОСЕН РАК се чувствува во здивот

19 септември, 2020
loš-zadah-696x464

„Електронски нос“, уред што е веќе тестиран за откривање на рак на простата, даде задоволителни резултати во откривањето на тумори на јајниците. Резултатите од истражувањето, спроведено од Националниот институт за тумор и Државниот универзитет во Милано, беа објавени во научното списание „Cancers“.

Овој вид карцином е сè уште често смртоносен бидејќи е откриен доцна, бидејќи не дава некои посебни симптоми на самиот почеток, а кога ќе се открие, честопати е доцна бидејќи веќе метастазирал во другите органи, но италијанските истражувачи го тестирале овој нов метод. Здивот може да открие дали жената го има овој малигнен тумор или не, пишува Ртс.

Многу експерименти покажаа дека здравите клетки имаат различен мирис од заболените. Тоа е скоро незабележлива промена, но се чувствува на самиот почеток на болеста и овозможува итна интервенција, што спречува развој на болеста. На овој начин, откриено е дека сетилото за мирис на кучето е во состојба да открие рак на простата во почетната фаза преку мирис на урина.

Франческо Распаљези, директор на Одделот за гинеколошка онкологија при Националниот институт за тумори во Милано и прв автор на објавеното истражување, за „Кориере дела сера“ изјави дека присуството на тумори доведува до низа промени во метаболизмот проследени со ослободување на испарливи органски материи.

„Ова се практично траги од болеста содржана во здивот во форма на испарливи молекули. Електричниот нос ни помага да забележиме присуство на овие супстанции во здивот на жени кои имаат рак на јајници и кои можат да се детектираат на овој начин. „Нашето истражување даде ветувачки резултати за рано откривање на тумори, што нè наведува да продолжиме со истражувањето“, посочува Распаalези.

Оваа студија, која траеше 13 месеци, беше спроведена од истражувачи во Милано на 251 жена кои беа поделени во три групи – 86 жени имаа рак на јајници, 57 имаа бенигни тумори и 114 беа здрави.

„Тестот беше во можност да ги идентификува сите пациенти кои имале тумор на јајникот, и од таа причина веруваме дека„ е-nose “(тоа е името на тестот засега) може да биде корисна и неинвазивна техника за откривање на тумори на јајниците“, објасни Распаjeези.

Сузана Бурати, професор на Катедрата за исхрана, храна и животна средина на Универзитетот во Милано, истакна дека електронскиот нос е инструмент кој вклучува низа неспецифични хемиски сензори способни реверзибилно да реагираат на испарливи материи преку генерирање сигнали кои веднаш се собираат и обработуваат. софтвер, за да се добие типичен „мирисен отпечаток“ на она што се анализира.

Во Италија, во 2019 година, 5.300 жени биле дијагностицирани со рак на јајници, од кои 40 проценти од пациентите се сè уште живи и пет години по дијагнозата, во споредба со 80 проценти кои преживеале рак на дојка.

Истражувачите истакнуваат дека жените на возраст меѓу 50 и 56 години (најчеста возраст на страдалниците) мора да обрнат внимание на симптомите кои траат со недели како што се ситост иако не јаделе ништо, надуеност, дисекција на долниот дел на стомакот, честа потреба да одат во тоалет, повремено крварење, запек или дијареја.

Распаљези додаде дека целта е да се најде нов, ефикасен тест кој ќе има висока чувствителност (барем околу 80 проценти) и други специфики што треба да дадат близу 100 проценти успех, и да се надеваме дека „електронскиот нос“ ќе биде само тој тест.

„Сега кога знаеме како да ги препознаеме трагите на болеста во здивот, треба да ја идентификуваме точната природа на испарливите соединенија, што може да бидат корисни маркери за рано откривање на оваа неоплазија“, заклучува Распаљези.