Боровницата делува на кожата подобро од најскапите креми

17 мај, 2020
6

Сигурни сме дека откако ќе го прочитате ова, ќе отидете до најблискиот супермаркет и ќе си купите од ова вкусно овошје.

Всушност, ознатиот дерматолог, Др. Хауард Мурад тврди дека боровницата, која е позната по благотворното дејство на кожата и крвотокот, може да направи вистинско чудо за нашето лице и дека е подобро редовно да се консумира, отколку да се користат скапоцени креми од најпознатите произведувачи!

„ Боровницаите се полни со антиоксиданси и помагаат при намалување на црвенилото на кожата, лечење на акните и помагаат кожата да изгледа помладо, поздраво и повитално. Исто така, помага при лекувањето изгореници предизвикани од претераното изложување на сонце и го отстрануваат подуениот изглед“, тврди Д-р.Мурат.

Исто така, овој прознат дерматолог кажува дека многу подобро да се јаде ова овошје, отколку да се нанесува во облик на крем или маска, бидејќи она што го ставаме на лицето влијае само 20% на изгледот на нашата кожа, додека она што го јадеме или пиеме влијае 80% на нашата кожа.

Мурад препорачува барем шака боровинки на ден, а најдобро е да се јадат незасладени за ужина или со овесни снегулки за појадок.