Еве како да ја дезинфицирате шминката-дури и ако ја користите само вие

28 јуни, 2020
мкмкмк

Зошто и колку често треба да ги дезинфицираме шминките?

Иако ви се чини необично затоа што вие сте единствениот кој ги користите вашите производи за шминка, многу е важно да ја дезинфицирате дури и шминката! Доаѓа во секојдневен контакт со усните, четките, очите, кожата на лицето, прстите… Дури и кога нема глобална пандемија, важно е да ги дезинфицирате производите за шминка, и обично – ако сте единствениот што ги користите – се препорачува да го сторите тоа еднаш месечно. Ако споделите шминка со вашата сестра, пријателка или мајка, секако дека почесто ќе ја дезинфициратеа, но за време на епидемија на вирусот корона, попаметно би било да имате свој кармин, маскара, итн.

Како да се дезинфицираат?

Сè што треба да го дезинфицирате вашиот производ за шминкање, е 70% алкохол и шише со спреј, што може да се најде во мини-верзијата за патувања по многу ниска цена.

Кои производи треба да се дезинфицираат?

Кармин (цврст, леплив) Посипете го алкохолот на врвот на карминот, а потоа нежно избришете го со крпа.


Цврстата шминка

Кога станува збор за цврст прав, бронзер, руменило, не-масни сенки, доволно е лесно да ги испрскате со алкохол и да чекате да се исушат.

Моливи за очи и усни Кога станува збор за обичен молив, ќе биде доволно да ги исечете. Имајте на ум дека маскарата, течната пудра и течните кармини и сјај не можат да се дезинфицираат, па затоа е поумно да ги исфрлите по три месеци употреба. Во меѓувреме, можете да ги дезинфицирате нивните пакувања.