Како да најдете време за себе за време на карантинот?

23 април, 2020
tmp_ljsO0W_929309f8b7724bae_maddi-bazzocco-TOZqUHD8L38-unsplash

Меѓу работата, семејните обврски и секојдневниот живот, наоѓањето непрекинато време за себе може да претставува предизвик. И, за време на овие невидени времиња, тоа може да биде потешко од кога било. Многу луѓе се придржуваат кон упатствата на Центрите за контрола на болести и превенција  за социјално растојание со нивните семејства, партнери и цимери, и поради оваа причина, тешко може да се добие време.

Неможе  да се каже дека да се живее дома со моето семејство за ова време не е благослов. Живеам низ целата земја од моите родители, па тешко е да се има вакво непрекинато време со нив. Во овој период на социјално растојание, сепак, ми беше потешко од порано да си пронајдам време за себе. Никогаш не сфатив колку ги негував тие 30 минути секое утро – тоа тивко време слушајќи ги моите омилени песни или се фаќав за вестите. Чувството да одам дома од ручек со пријателите каде што можев да шетам низ улиците непречено. За сега, тие моменти се само меморија.

Во време кога социјалното растојание е ново нормално, издвојувањето време за себе додека живеете со другите не е мал подвиг. Во текот на последните неколку недели, сфатив колку само скапоцени беа тие минути и решив да најдам начин да ги вратам. Додека готвењето оброци и одењето на прошетки со семејството никогаш не се потценува. Значи, ова се работи што ги правам во овој период на физичко растојание за да си дадам време да размислувам и да најдам мир.

Одете на прошетки

Уживањето во времето надвор е освежувачки начин за пријавување со себе. Преземањето на свеж воздух може да ви помогне да го исчистите вашиот ум и да ви овозможат да се фокусирате на тоа како се чувствувате. Без разлика дали вашата прошетка ве носи по улица или милји далеку, овие едноставни прошетки можат да ви дадат време сам што не можете секогаш да уживате внатре.

Весник

Издвојувањето на кое било место од пет до 30 минути на ден за списание или весник во мир може да помогне да ги подредите мислите и да ги смирите вашите чувства. Може да напишете нешто за што сте благодарни секој ден, да ги искажете своите чувства, да го снимите денот, па дури и само да ласкате. Ако физички се дистанцирате со другите, бидете сигурни дека тие знаат ќе го почитуваат вашето тивко време.

Вежбајте само-грижа

Ако овој пат дома не ве инспирира да ја испробате секоја маска за лице, маска за коса и само-затегнување во вашата бања, не знаеме што ќе ве интересира. Со часови во удобноста на вашиот дом, сега е време да се грижиме за себе на едно ново ниво. Блокирајте некое време секоја вечер за да одморите самостојно. Одете во вашата соба и обидете се со најновиот тренд на шминка кога никој не е наоколу. Капете се во навлажнувачки лосиони и препуштете се на сапуни за бања. Доделувајте време секој ден да се фокусирате на себе и да уживате во некоја сериозна грижа за себе. Барате повеќе идеи? Проверете ги на интернет сите  начини за вежбање.