Мијте ја косата само со СТУДЕНА ВОДА! Еве и зошто!

16 септември, 2020
3-11

Можеби не ви се допаѓа постојано да ја миете косата со ладна вода, но барем пробајте да ја исплакнете со малку поладна вода од вообичаеното.

Помислата за ладен туш и особено миење на косата можеби не звучи привлечно за сите, но научниците открија дека има свои придобивки, особено кога станува збор за обоена коса. Не само што се будите со туширањето со ладна вода, исто така тоа помага и за да ги затегне порите на кожата и ја подобрува циркулацијата, а покрај тоа има и посебни придобивки за косата.

ТИПОВИ НА КОСА

Топлата вода ја прави обоената коса побрзо да ја изгуби својата сенка, а тоа е затоа што го крева надворешниот слој на косата (кутикулата). При туширање и миење на косата со ладна вода, овој слој останува затворен, а тоа исто така доведува до тоа вашата коса да изгледа мазна и сјајна. Студената вода исто така не го исуши слојот на себум што ја штити нашата коса и кожа, така што фоликулите остануваат затворени, а косата е посилна и поотпорна на кршење.

Друга важна точка при миење на косата со ладна вода е тоа што косата ја задржува влагата, што помага во нејзиното подоцнежно чешлање и стилизирање. Ова е особено важно за правење секаков вид фризура што вклучува фенирање и третирање на косата со мелеми или лосиони. Понекогаш, со употреба на топла вода, несвесно ги негираме ефектите на овие производи, а ладната вода ни помага да ги искористиме сите хранливи материи и корисни последици од нивната употреба.