Освен што гарантира добра забава, погледнете кои се други придобивки ги нуди пивото

2 август, 2020
pivo 5

Пивото се состои од четири основни состојки – вода, јачмен, хмељ и квасец. Резултатот од овие состојки е алкохол и СО2. Постојат многу заблуди и вистини зошто не треба или не треба да консумирате пиво, а Си-Ен-Ен носи една своја. Повеќето лекари се на мислење дека умерено консумирање алкохол може да биде добро за здравјето, но обично виното има предност во овие случаи поради антиоксидантите. Точно е дека пивото и виното содржат иста количина на антиоксиданти, а има уште неколку работи што треба да ги знаете, пишува Си-Ен-Ен.

Содржината на протеини и Б витамини во пивото е поголема отколку во виното. Затоа, пивото ќе го засити вашето тело повеќе со протеини отколку чаша шардоне. Сепак, иако пивото е добар извор на витамини Б, алкохолот во него главно влијае на овие придобивки. Затоа, експертите потенцираат дека пивото во умерени количини има корисен ефект врз здравјето и промовира здраво стареење.

Витамините Б имаат бројни ефекти во одржувањето на здравјето, од производство на енергија, нормална функција на нервниот систем, регулирање на хормоните, ментално здравје, сè до здравјето на срцето и имунолошкиот систем. Пивото содржи 95 до 360 калории во 350 милилитри од овој пијалок, а просечното шише пиво е приближно 150 калории. Чаша вино 150 милилитри содржи 120 калории. Ова е причината зошто пивото понекогаш е подобар избор од виното.

Една до две пива на ден се добри за вашите коски. Мешавината на пивото содржи силициум, кој е достапен во многу малку храна и е поврзан со јачината и здравјето на коските. Дали мислите дека светлата боја на пивото е еднаква на количината на калории? Не е секогаш така. Светлината на пивото всушност се однесува на процентот на алкохол и калории. Пивото  што содржи повеќе алкохол имаа повеќе калории.

Американските центри за контрола на болести препорачуваат мажите да консумираат две пива на ден, а жените едно. Повеќе од тоа има штетни ефекти врз здравјето. Ако сакате совршена чаша ладно пиво, оставете ја чашата во замрзнувачот неколку часа претходно, за да биде бело, замрзнато и исполнето со чад кога ќе го извадите. Навалете ја чашата додека го истурате пивото, а потоа држете ја исправено на крајот. Ова ќе ви даде совршена количина меурчиња. Пивото е исто така одлично за враќање на животот и сјај на вашата коса.