Зошто не можете да ја расчешлате мократа коса?

14 април, 2020
kosa

Чшлајте ја косата почесто, но тоа да не влијае на состојбата на прамените.

Ако ја чешлате косата додека е мокра, таа се протега, крши и балансира. Ова има негативен ефект на најзиниот изглед, се намалува волуменот, се појавуваат раздвоени краеви, прамените се разлетуваат на сите страни- стануваат непуслушна.

Фризерите препорачуваат што е можно помалку да се чешла косата додека е влажна.

Користењето на шампон, балсам или маска ќе помогне во затворање на цветот на косата за да се минимизираат можните оштетувања.

Откако ќе ја измиете косата, врзете ја косата со пешкир и оставете ја на главата 5-10 минути. За ова време, ткаенината го апсорбира вишок на влага, по што можете да ја раздвоите косата со прстите.

Ако не можете да го направите ова без чешел, изберете го оној со широки забци. Подобро е да се користи кога косата се исуши за околу 80% (оставете ја да биде полу-влажна). Претходно нанесете го производот за убавина (може да биде спреј, масло или гел) по целата должина за да го олесните чешлањето.

Изведете мазни, движења од дното надолу, почнувајќи од краевите и постепено кревајќи се до коренот на косата. Задолжително држете ги прамените со рака за да го намалите притисокот.