Зошто некои жени во 40-тата изгледаат како тинејџерки, а други 20 годишни – постаро

7 јуни, 2020
уијх

Некои жени кои наполниле 40 години изгледаат барем дупло помлади, додека други жени од иста возраст изгледаат 10 или 20 години постари. Еве во што е трикот!

1. Тренд на високи јаболчици

Бидејќи изгледот на убавиците од деведесеттите години е повторно во мода, многу познати жени решија хируршки да ги санираат своите образи. За време на постапката, хирургот ќе го отстрани вашиот природен, свеж изглед заедно со масното ткиво, така што жените во дваесеттите години можат да изгледаат многу постари и поуморни .


2. Премногу третмани

Кожата на дамите кои нанесуваат премногу третмани на лицето станува неприродна, ја губи мазноста, свежината и сјајноста и полека зазема појава на восочна фигура. Изложеноста на голем број на хемикалии и разни производи лесно доведува до предвремено стареење и појава на брчки.

3. Строга диета

Колку повеќе луѓето губат телесна тежина, толку е потенко лицето. Изгледот станува „постар“, а брчките поизразени.

4. Улогата на шеќерот

Љубовта кон слатките со возраста може да резултира во подуен изглед, воспаленија и брчки. Работата е во тоа што шеќерот го стимулира процесот на глицирање, за време на кој вишокот на гликоза го оштетува колагенот и ја прави кожата нееластична, што го забрзува процесот на стареење.

5. Развод

Според експертите, разводот има и последици по лицето на жената. Истражувањата покажуваат дека разведените жени изгледаат најмалку две години постари од жените од семејствата кои се во брак, самохрани, па дури и вдовица.

6. Антидепресиви

Стресот, исто така, значително влијае на визуелната перцепција. Експертите веруваат дека релаксацијата на мускулите предизвикана од антидепресиви може да биде причина за забрзано стареење.