Зошто жените со шминка и средени фризури се поуспешни?

30 април, 2020
шмика и фризура

За некои жени, поминувањето време со шминка и стилизирање на косата може да изгледа како хорор филм. Но, се чини дека оваа рутина сепак може да вреди ако се потрудите.

Да се ​​грижиме за изгледот не само што позитивно влијае на нашето расположение, туку и на тоа како другите не перцепираат.

Поточно, Bright Side го откри ефектот што чешлањето го има врз нашите животи, а резултатите се повеќе од изненадувачки.

1. Пудра и контурирање додаваат симетрија на лицето

Тие можат да ги поправат повеќето од несовршеностите на лицето. Правилно применетата подлога има можност да му даде нов изглед на лицето, додека контурирањето додава симетрија. Иако стандардите за убавина се разликуваат во различните култури, една работа останува иста – луѓето ги наоѓаат симетричните лица попривлечни. Биолошки е нормално нашиот мозок да се стреми кон него, бидејќи тоа го перцепира како „совршенство“.

2. Шминка за очи го подобрува целокупниот изглед

Очите се во центарот на човечката привлечност. Моливчето, маскарата и сенките за очи може да ги направат нашите очи да изгледаат поживописни и да се истакнат повеќе. Покрај тоа, тие можат визуелно да ги подобрат и да нè направат да изгледаме помлади, но и да го направат нашето лице да изгледа повеќе женствено и заводливо.

3. Црвениот кармин го привлекува вниманието на лицето

Една од најпопуларните бои за кармин е црвената. Многумина веруваат дека таа ја зголемува довербата, но исто така го прави попривлечно за потенцијалните љубовни партнери. Исто така, разни студии потврдија дека жените со црвени усни се попривлечни од оние што носат други бои за кармин. Покрај тоа, контрастот со бојата на кожата ја подобрува женственоста на карактеристиките на лицето и ги прави попривлечни.

4. Руменилото нè прави попривлечни

Користењето малку руменило ќе создаде здрав, младешки изглед и дури може да предизвика силни чувства како наклонетост кај луѓето што гледаат во нас.

5. Фризурите исто така влијаат на нашите емоции

Ништо не може да ни помогне да го изразиме нашиот идентитет подобро од нашата фризура. За време на различни периоди од животот, фризурите ни помагаат да создадеме сопствен имиџ, а во комбинација со шминка, може да ја зголемат довербата и да дадат чувство на внатрешно задоволство.

6. Привлечноста може да влијае на нашите кариери

Убавината и атрактивниот изглед играат значајна улога во многу сфери од нашите животи. На пример, истражувањата покажуваат дека постои корелација помеѓу привлечноста на жените и висината на нивната плата. Излезе дека колку поатрактивни се жените, толку е поголема веројатноста тие да бидат вработени на подобри позиции и да заработат повеќе. Па, се чини вреди да се обидеме да примениме шминка и стилизирање на косата, пишува Bright Side.