Уникатното српско сирење од МАГАРЕ може да биде најскапото сирење во Светот!

9 септември, 2020
Serbia-s-unique-donkey-cheese_16b9c0c176d_large

„Она што никој во светот не го прави ,и никогаш не можеше да го направи, е сирење од магаре“,

ЗАСАВИЦА – Бело, густо и богато со вкус, српското сирење од магаре не е само вкусно, туку и добро за вашето здравје, вели производителот Слободан Симиќ.

Има само еден улов – со 1.000 евра (1.130 американски долари) или околу 4.176Dh килограм, тоа може да биде најскапото сирење во светот.

Од 2012 година, Симиќ и неговиот тим земјоделци молзат стадо со повеќе од 200 магариња кои живеат на природен резерват во северна Србија наречена Засавица.

Нивното млеко има слични својства на мајчиното млеко, а Симиќ го рекламира како лек за низа болести, вклучувајќи астма и бронхитис.

„Човечко бебе може да го пие ова млеко од првиот ден, без да се разреди“, вели тој, нарекувајќи го „чудо на природата“.

Додека недостатокот на научни студии го отежнува проценувањето на неговите здравствени својства, млекото е богато со протеини и е признато од ООН како добра алтернатива за оние со алергии на кравјо млеко.

Додека недостатокот на научни студии го отежнува проценувањето на неговите здравствени својства, млекото е богато со протеини и е признато од ООН како добра алтернатива за оние со алергии на кравјо млеко.

Но, „она што никој во светот не го прави и никогаш не можеше да го направи е сирење од магарето “, вели Симиќ за неговиот врвен производ.

Млекото од магаре има ниско ниво на казеин – еден вид протеин кој делува како врзувачко средство во правењето сирење.

Помалку од еден литар млеко на ден

Но, еден член на персоналот во Засавица открил дека делови од магарешко млеко може да се мешаат со малку козјо млеко за да се направат трошките во сирењето.

Смесата помага и да се надополни фактот дека магарињата произведуваат помалку од еден литар млеко дневно – за разлика од кравите кои можат да обезбедат 40 литри.

Фармата продава помеѓу шест и 15 килограми сирење годишно, главно на странци и туристи кои го посетуваат, вели Симиќ.

Тие произведуваат и сапун и алкохол од млеко од магаре.

За Симиќ, бизнисот е исто така начин да се заштити балканското магаре, животно кое станало помалку распространето бидејќи машините го заземаат своето место во земјоделството.

„Ја одржуваме потребата за ова животно и сега има се повеќе фарми со магариња, побарувачката за магариња е поголема … што е многу добра работа за нас и за регионот“, вели тој.

Уникатниот производ се најде на насловните страници во 2012 година откако се проширија лажни гласини дека српската тениска sвезда Новак Ѓоковиќ купил годишна количина – што тој го негираше.