Урбана легенда или вистина: Одговорот на оваа загатка покажува дали некој е ПСИХОПАТ

30 јуни, 2020
zagatka

Психопатите сочинуваат околу еден процент од светската популација, а за да се заштитиме од нив, прво мора да ги откриеме, но тоа не е многу едноставно.

Една од урбаните легенди се зборува дека постои едноставен начин да се открие психопат…

Поставете ја загаткава на сомнителното лице и почекајте го неговиот одговор.

„На погребот на нејзината мајка, девојката се сретна со маж што претходно не го познавала. Таа веднаш се заљуби во него и била убедена дека тој е нејзиниот духовен пријател. Неколку дена подоцна, девојката ја уби нејзината сестра “.

Прашањето е: Зошто девојката ја убила својата сестра? Наводно, психопатот ќе одговори: Затоа што се надевала дека човекот повторно ќе се појави на погребот.

Експертите, се разбира, ги отфрлаат ваквите поедноставувања и забележуваат дека е неопходно да се прочитаат разни клинички тестови со цел да се утврди дали некој навистина е психопат.

Според Џефри Ханкок, истражувач од универзитетот Корнел, постојат неколку основни карактеристики на психопатот.

Недостаток на емпатија Во нивниот говор, психопатите не изразуваат емоции, нивниот глас и начин на разговор е монотон и навидум рационален. Тие зборуваат за нивните злосторства или за нешто што згрешиле, психопатите откриваат што ги поттикнало да го сторат кривичното дело и сметаат дека е многу полошо од она што го сториле. Основната карактеристика на психопатите е што тие немаат совест, затоа што тие велат една работа, прават друго, мислат трето, со цел да имаат моќ над другите.

Како да ги препознаете?

Насилно и криминално однесување е логичниот исход на нивните планови. Обично тие се многу шармантни и имаат способност самоуверено да преземат ризици, да донесуваат храбри одлуки и да бидат цврсто насочени кон реализирање на целите.

Тие честопати лажат до тој степен што тоа е патолошко и финансиски и емоционално ги експлоатира луѓето со кои се блиски. Тие сметаат дека е тешко да го контролираат своето однесување, затоа ги навредуваат другите, тие покажуваат дека им е досадно, агресивни се и не можат да останат во една работа или врска долго време.