Зошто се појавува и за што всушност служи: Што треба да знаете за утринската ерекција!

15 ноември, 2020
untitled-design-3_N7EAMzi


Утринската ерекција се смета за физиолошки феномен и се јавува кај возрасни мажи, дури и машки бебиња во матката и кај мали деца. Ерекцијата се јавува поради сложената работа на нервниот и ендокриниот систем. Во состојба на будење, кога мажот е сексуално возбуден, пораката потекнува од мозокот и испраќа хемиски пораки до нервите кои влијаат на крвните садови во пенисот, носејќи му крв.

Крвта потоа се „заробува“ во пенисот предизвикувајќи нејзино ширење и раст, а тоа резултира со ерекција. Ноќните ерекции се јавуваат за време на РЕМ фазата на спиење, во која сонуваме. Тие се јавуваат кога се активираат одредени делови од мозокот кои влијаат на работата на нервите за одмор, дејствување, страв и кога стимулираните хормони се одговорни за расположението. Овој феномен е можен само за време на РЕМ фазата на спиење и затоа мажите се будат со ерекција затоа што ние обично се будиме од РЕМ фазата. Можно е да се доживее ерекција понекогаш и во фаза на НРЕМ, но ова обично им се случува на постарите мажи и причината за тоа сè уште не е јасна.

Бидејќи има неколку фази на спиење во текот на ноќта, мажите можат да имаат до пет ерекции во ноќ и можат да траат 20-30 минути. Но, сè зависи од квалитетот на спиењето. Со текот на годините, појавата на ноќна или утринска ерекција постепено ќе се намалува, но мажите генерално ја доживуваат дури и по возраста за пензионирање.

Зошто се случува ова?

Утринската ерекција е поврзана со полн мочен меур. Некои научници сметаат дека тоа е сигнал до мозокот во сон дека мочниот меур е полн и треба да се испразни. Но, денес, експертите се повеќе склони да мислат дека полн мочен меур ги стимулира нервите што водат до ‘рбетот, и тоа директно влијае на ерекцијата. Утринските ерекции не се познати да имаат никаква врска со здравјето на пенисот.