Уживајте во умерено: 10 легални намирници кои може да предизвика халуцинации

7 мај, 2020
Naslovna

Во случај на прекумерно конзумирање на некои од овие 10 намирници, може да се појават халуцинации и некои компликации, затоа уживајте со умереност, на крајот на краиштата, како и во сè друго …

1. Една американска студија покажа дека пиењето 7 чаши црно кафе на ден може да предизвика халуцинации. По таа количина на кафе, на испитаницитеим се причинувале звуци, а некои дури почувствувале и присуство на духови.

2. Чоколадото содржи анандамиди, што е соединение кое во големи количини во организмот произведува ефект многу сличен на пушењето марихуана. Едно лице со тежина од околу 60 килограми наеднаш треба да изеде околу 11 килограми чоколадо за да ги почувствува ефектите од ова соединение.

3. Конзумацијата на незрели дудинки може да предизвика халуцинации, но и стомачни тегоби.

4. Сирењето со благородна мувла може да го наруши ноќниот одмор. Една британска студија открила дека конзумирањето 20 грама сирење пред спиење предизвикува бизарни соништа.

5. Феферонките предизвикува горење во устата и грлото, а супстанцијата капсаицин од ова растение го стимулира организмот да го зголеми производството на ендорфини, што може да направи да се чувствувате екстремно расположени и малку „дрогирани“.

6. Некои видови печурки содржат халуциногени агенси како што се псилоцин и псилоцибин, кои ги зајакнуваат емоциите и перцепцијата на нештата во просторот.

7. Афион е намирница со силни наркотични својства затоа што содржи високи проценти на морфиум алкалоиди. Запомнете го ова кога сакате да се пофатите по второто, третото, четвртото парче од афион.

8. Главата од рибите кои се од родот „Sparidae“ може да предизвика халуцинации неколку дена. Покрај тоа, во антички Рим, оваа риба, наводно, се јадела токму поради нејзините наркотични својства. Можеби тоа е причината зошто таа не е премногу често на пазарот на риби? 😉

9. Ерготизам е труење со ржано брашно кое е заразено со ерготамин. Труењето се манифестира со халуцинации, грчеви, но и исчезнување на осет во прстите.

10. Морско орев содржи супстанција „myristicin“ со силен наркотичен ефект, поради што конзумирањето на големи количини на овој зачин може да доведе до гадење, главоболки и сериозни халуцинации.