Вака подготвено кафе може да биде многу опасно!

1. Преварено кафе
Кога вкусот на кафето е горчлив, тоа е знак дека премногу сте го зготвиле. Понекогаш виновникот е садот во кој го подготвувате овој пијалок, затоа едноставно заменете го. Колку кафето треба да се вари зависи од неговиот вид. Поделбата е како што следува:
еспресо две и пол минути
турско кафе 45 секунди во врела вода
печено кафе шест минути
2. Премногу топла вода
Употребата на вода со соодветна температура е клучна за да се добие добар вкус на кафе. Идеалната температура е 100 степени, бидејќи дава најдобра арома и најдобар вкус на овој пијалок.
3. Односот кафе-вода е игнориран
За најдобро кафе, треба да користите две лажици кафе и 180 милилитри вода. Секако, ако сакате посилен вкус, можете да додадете повеќе кафе или обратно. Само обидете се да останете што е можно поблиску до идеалната врска.
4. Се користи претходно мелено кафе
Иако ви е тешко да одвоите време да мелете кафе наутро, многу е подобро да го правите тоа секој ден пред да направите пијалоци.
5. Избирате најевтино кафе
Економијата е добра карактеристика, но често се случува ефтините зрна кафе да бидат и најслаби. Наместо да купувате кафе по најниски цени, заштедете пари со намалување на пиењето кафе во кафулињата и рестораните.
6. Не чувате кафе правилно
Доколку сакате да чувате свежо кафе, чувајте го во херметички затворено пакување, на ладно и темно место. Стаклени и керамички садови се најдобри за ова.