Вакви јагоди никако немојте да купувате: Еве како да ја препознаете разликата помеѓу домашните и увезените јагоди

11 мај, 2020
Naslovna

Мај е дефинитивно месецот кога ова овошје владее по пазарите и супермаркетите. Меѓутоа, кога ги купуваме, забележуваме дека повеќето од нив немаат вкус или мирис, па токму затоа првата мисла за сите нас е „од каде потекнуваат ?!“.

Тие најчесто доаѓаат од Шпанија, Грција и Турција. Увезените јагоди пристигнуваат малку порано од домашните, а препродавачите обично ги препарираат и ги продаваат со лажно тврдење дека се одгледувани во нашата земја. Затоа се поставува прашањето: како да се препознаат увезените јагоди?

Да не живееме во заблуда, домашните јагоди исто така се третираат со пестициди со цел да се заштитат од штетници и да останат свежи колку што е можно подолго, но сепак истите се разликуваат најмногу од увезените во однос на мирисот и вкусот. Домашните јагоди имаат интензивна, препознатлива арома и се послатки и сочни од оние што се увезуваат. Исто така, тие немаат ист вкус од сите страни, бидејќи сончевите зраци не ги осветлуваат рамномерно за време на растот.

Можеме да препознаеме и домашна јагоди според нивната форма. Ретко се сите тие со иста големина и боја. Тие се распаѓаат побрзо затоа што се третираат со многу помалку пестициди од увезените, кои, за да не достигнат до нас цели и свежи, дополнително се третираат.

Друга работа што ги издава увезените јагоди е дршката – таа е секогаш бледо зелена , а тоа е затоа што неодамна биле собрани и се полни со мали семиња.

Јагодите се сметаат за подобри ако се пократки, затоа што витаминот Ц и антиоксидантите во кои се богати се губат со стоење. Запомнете, најздравата јагода е свежо берената. Треба да се даваат на мали деца со претпазливост затоа што постои можност, исто како кај возрасните, да се појави несакана реакција или алергија, што обично не е предизвикано од самото овошје, туку од пестициди и слични спрејови. Затоа, тие треба да се мијат добро пред јадење.