Варено вино или топло чоколадо? Докажано е кој зимски пијалок нè прави попаметни!

9 декември, 2020
Screenshot_1

Според неодамнешното истражување спроведено од научници од Универзитетот во Бирмингем, еден омилен зимски пијалок позитивно влијае на работата на мозокот.

Што сакате да пиете во зима? Варено вино? Чај? Еден пијалок треба, како што велат научниците, да се прави почесто дома.

Оваа напивка нè прави поинтелигентни

Двојно му се радуваме: имено, освен фактот дека овој зимски пијалок нè прави поинтелигентни, има и феноменален вкус! Тоа е топло чоколадо. Научниците тврдат дека флавоноидите од какаото позитивно влијаат на нашите мозочни функции. Од испитаниците се бараше да направат различни когнитивни тестови за истражувачки цели. Ги правеа пред и откако испија топло чоколадо.

Истражувачите откриле дека какаото богато со флавоноид го зголемува нивото на кислород во крвта, а испитаниците биле во можност (во просек) да ги решат сложените, когнитивни задачи за 11 проценти подобро.

Сепак, не содржи само топлото чоколадо флаваноиди. И бобинки, јаболка и зелен чај содржат исто така содржат флаваноиди. Сепак, топлото чоколадо содржи навистина голема количина.

via GIPHY