ВЕЛАТ ДЕКА Е ОПАСНО ДА ГО ДРЖИТЕ ВАШИОТ МОБИЛЕН ТЕЛЕФОН ПОКРАЈ ВАС ДОДЕКА СПИЕТЕ: Руски научник ги ДЕМАНТИРАШЕ овие тврдења! ОВА е вистината!

15 декември, 2020
571409_mobilni-pred-spavanje_ls

Постојат многу митови за опасностите од зрачењето што ги емитуваат паметните телефони, но има малку научни докази за неговите ефекти врз телото.

Телефонот стана суштински дел од нашите животи до тој степен што го ставаме покрај нас дури и кога легнуваме. Но, какво влијание имаат овие уреди врз нашето здравје додека спиеме?

Постојат многу митови за опасностите од зрачењето што ги емитираат паметните телефони, но има мала научна потврда за неговото влијание врз телото. Рускиот специјалист за дијагностика на дигитални производи Сергеј Кузменко одговори на ова прашање.

„Нема ништо лошо  да се држи телефонот покрај креветот навечер“, вели Кузменко. „Науката не покажа дека неговото зрачење влијае на телото, се наведува дека не е пронајдена статистички значајна корелација помеѓу зголемениот ризик за развој на болеста и употребата на мобилни телефони“, додаде тој.

Сепак, Кузменко предупредува дека е многу опасно да гледате на екранот на паметниот телефон долго време пред да легнете. „Како прво, тоа е лошо за вашиот вид. „Префрлањето на телефонот во режим на читање или во ноќен режим малку го намалува напорот на очите, но не го отстранува“, објасни тој.

„Второ, може да предизвика нарушувања на спиењето и од психолошка гледна точка (нервниот систем е напнат поради читањето вести, мозокот се обидува да ги процесира сите информации добиени од корисникот) и од физиолошка гледна точка (осветленоста, според некои извештаи, негативно влијае на до производство на мелатонин, хормон за спиење.) Значи, одложување на мобилниот телефон за еден час пред спиење и поставување аларм за утре е најдобрата опција “, советува Кузменко во изјава за порталот RG.