Ви паѓа косата, а не знаете зошто? Прочитајте, ова може да бидат причините

17 октомври, 2020
kosa-660x450

Причините за опаѓање на косата можат да бидат исклучително едноставни, од недостаток на витамини до наследни фактори. Ова е список на можни причини. Ако го препознаете и започнете да дејствувате на време, можете да спречите косата да ви продолжи да паѓа.

Стрес

Стресот е најчеста причина. Секоја форма на голема повреда, физичка или емоционална, може да биде причина за опаѓање на косата.

Хормони

Губење на косата може да се забележи кога ќе започнете да користите апчиња за контрацепција или кога нагло ќе престанете бидејќи содржат високо ниво на хормони.

Недостаток на протеини

Недостаток на протеини во телото исто така може да доведе до опаѓање на косата или забавен раст на косата.

Наследен фактор

Ако потекнувате од семејство каде што жените започнуваат да ја губат коса во одреден период, самите ќе бидете склони кон тоа. Не постои рецепт за да се спречи ова, но сепак, обидете се да ја одржувате косата најдобро што можете.

Бременост

Бременоста е една од формите на физички стрес што резултира со алопеција како резултат на промените во нивото на хормоните. Губење на косата се јавува почесто по раѓањето на детето отколку за време на бременоста.

Премногу витамин А.

Поради акумулацијата на витамин А во организмот се јавува поради употреба на додатоци во исхраната или некои лекови. Тоа е безопасен феномен бидејќи косата се враќа во нормален раст веднаш штом се воспостави нормална рамнотежа на овој витамин во организмот.

Анемија

Една од десет жени, на возраст помеѓу 20 и 49 години, е анемична, т.е. се соочува со недостаток на железо.

Масовни промени

Ненадејните промени во телесната тежина исто така можат да бидат причина за опаѓање на косата. Ова може да се случи и кога слабеењето е добро за вас, но тоа е траума за организмот, па поради физички стрес се јавува опаѓање на косата.