Внимавајте додека се бањате: НЕ ги миете доволно овие делови од телото!

6 јуни, 2020
kada

Вие ќе бидете изненадени кога ќе сфатите колку површно миете одредени делови од телото.Многу места на нашето тело се создадени за таложење на бактерии и создавање услови за можни инфекции, а ние понекогаш прескокнуваме одредени делови од телото случајно или намерно.

Па ајде да одиме по ред:

Скалпот

За време на миењето на косата, важно е добро да се фаќа и да се масира скалпот, затоа што на тој начин ќе спречите формирање на мртви клетки на кожата.

Грбот

Не го запоставувајте грбот , ако не сакате веќе да користите четка за триење, замолете го вашиот партнер да ви помогне да го измиете.

Под ноктите

Деталното чистење е неопходно затоа што разни видови бактерии се собираат под ноктите.

Зад ушите

Неопходно е да се исчисти кожата зад ушите секој ден, каде што се собираат бактерии и масни наслаги.

Стапалата

Многу луѓе ги запоставуваат стапалата, или ги мијат лесно, а бидејќи тука се собрани разни габи, многу е важно темелно да се мијат, ако е можно со помош на каменчиња за стругање.

Пупакот на стомакот

Топло, скриено место, идеално за таложење на бактерии. Се препорачува да се мие секој ден со памучна крпа натопена во топла вода со сапуница.

Јазикот

Ретко кој се сеќава да внимава на нивниот јазик додека ги мие забите. Треба да се практикува триење на јазикот со четка за заби или специјална четка за јазик.

Препоните

Се препорачува нежно да се мие областа околу гениталиите, што е многу чувствителна. Ова е исто така можно легло на непријатени мириси, особено по физички активности, па затоа е препорачливо да се истуширате веднаш по завршувањето на овие активности.

Лактите

Ние често и несвесно ги потпираме на проблематични површини, а доколку не ги измиеме детално, може да се појават сува кожа и можни инфекции.