Во античко време, девојките ја повикувале вистинска љубов со свеќа!

11 октомври, 2020
антика

Првите волшебни ритуали со употреба на светлина од свеќа ги снимиле Египќаните, околу 3 век п.н.е., кога биле користени за поттикнување на креативни соништа. Тогаш тоа беше наречено „сонување за вистината“ – човек се повлече во темна пештера која го имаше единствениот излез на југ и таму во целосна темнина ќе погледнаше во пламенот на свеќата. Тогаш тој чекаше божеството да не биде препознаено во него. Тогаш тој ќе спиеше и се веруваше дека Бог или Божица во сон ќе му дадат одговори на прашање или проблем за кој бараше решенија.

Денес, овој ритуал може да се изедначи со ритуалот на палење свеќа во простор каде што некој сака да медитира. Иако примарната цел е да се создаде посебна атмосфера, а за некои дури и магија, многумина и денес ќе речат дека пламенот на свеќата е она што ни овозможува да се поврземе со некое повисоко, внатрешно знаење и мудрост.

Тие барале младоженец со свеќа
Девојчињата еднаш провираа испреплетени иглички низ горниот дел на запалена свеќа, со шалтер повикувајќи го младиот човек што го избраа да нема мир додека неговото срце не се спои со нивното.

Тогаш тие чекаа да се запали свеќата до местото каде што беа прободени игличките и ако останеа испреплетени, се сметаше дека ќе дојде нивниот љубовник. Алтернатива на ова толкување беше дека двата пина означуваат двајца млади момчиња и дека девојчето треба да избере оној чиј игла останува на место.

Кога свеќа ќе изгори на местото каде што се прицврстени, неговата љубов е потрајна. Ритуали со иглички се користеа и кога луѓето сакаа да се ослободат од некои негативни навики, разочарувања или тага. Иглата се лизна околу 2,5 инчи во свеќата, заедно со тезга што ја повикуваше да согорува негативни навики или тага што не мачи.

Потоа, свеќата требаше да се остави да изгори до местото каде што е игличката и да се остави да падне на плочата каде што е свеќата, по што требаше да се запали мало парче црна волна на пламенот. „Горење, тага и неволја“ се зборови што можете да ги користите за да ја „испратите“ тагата, на пример. Потоа, мало парче восок што паднало на плочата треба да се земе со игла и брзо да се запали за да исчезне.

Конечно, на парче празна хартија, запиши ги следните чекори во животот, ослободени од грди навики или тага. Во меѓувреме, оставете ја свеќата да изгори до крај.