Време е да престанете да се грижите: Можни причини зошто сте стекнале килограми за само неколку дена

13 јуни, 2020
дсдд

Од ден на ден, вашата телесна тежина може да варира до три килограми. Но, тоа не секогаш значи дека е време за диета. Како што се испоставува, дури и фактор како периодот на менструалниот циклус може да влијае на бројот што ќе го видите на вашата вага.

„Bright Side“ проучувал разни работи што можат да влијаат на вашата телесна тежина, а ова се некои од нив.

  1. Вашите мускули се воспалени од неодамнешниот тренинг.

Ако сте активни во спортот, тогаш вашето тело започнува да складира гликоген. Се чува главно во црниот дроб и мускулите и може да предизвика привремено зголемување на телесната тежина.

  1. Менструација

Ако за време на менструацијата стекнете од еден до два килограми, не грижете се – тоа е сосема нормално. Дополнителните килограми ќе исчезнат по неколку дена крварење. За време на менструацијата, во телото се случуваат различни процеси, како што се хормонални промени, оток и осиромашување на магнезиум, од кои сите предизвикуваат промени во тежината.

  1. Јадевте повеќе храна од вообичаеното.

После јадењето, потребни се 6 до 8 часа храна да помине низ стомакот и тенкото црево. Потоа, 36 часа храната се движи низ дебелото црево. Сè на сè, целиот процес – од моментот кога ќе ја изедете храната до времето кога се трансфоримра во форма на измет – трае околу 2 до 5 дена.

  1. Јадевте солена храна претходниот ден

Ако наутро сте виделе вишок тежина на вагата, тогаш е можно во последно време да конзумирате премногу солена храна. Како резултат, вашето тело задржува вода. Ова е затоа што бубрезите кои го филтрираат отпадот од крв одржуваат посебен сооднос на електролити, како што се калиум и натриум во водата.

  1. Вие се мерите во различни периоди од денот

Обично тежиме помалку наутро отколку во вечерните часови. Ова се случува затоа што еден куп јаглеродни атоми го напуштаат вашето тело со дишење цела ноќ. Секој од овие јаглеродни атоми не тежи скоро ништо, но секој здив избрка приближно 10,000,000,000,000,000,000,000,000,000 атоми.

Покрај тоа, во текот на ноќта телото се поти и губи многу вода, што исто така ја намалува тежината.