Временскиот РОЛЕРКОСТЕР влијае на психата: Не е ни чудо што имаме лош сон и пад на концентрацијата

19 јуни, 2020
јгхг

Невремето и сонцето што со денови се менуваат можат да создадат „хаос“ со промени во расположението, велат експертите. Дури и здравите и младите луѓе се повеќе чувствуваат несоница, намалена концентрација и депресивни мисли за време на „вревачите на временски услови“.

Бидејќи климата има просечни годишни варијации од -10 до +38, не е ни чудо што ни треба многу енергија за да се прилагодиме на овие разлики. Ситуацијата е дополнително отежната со фактот дека климата дополнително се менува, изјави за „Објектив“ психологот Лилjана Филиповиќ.

„Не сме навикнати да бидеме во тропска клима, како што е случајот деновиве. Кај луѓето кои се повеќе лабилни, тоа може значително да го загрози квалитетот на спиењето и концентрацијата. Ќе ни треба многу повеќе енергија за некои обични активности што инаку се лесни за извршување. “, Вели психологот Лилиjана Филиповиќ.

Според неа, депресивните и вознемирените луѓе можат да бидат погодени од временските услови повеќе од другите.

„Особено е изразено кај нив, иако сите на некој начин чувствуваме промени во притисокот, голема влажност и промени во температурата. Кога и да е можно, најдобро е да не се обрнува внимание на времето, да се пополни денот со содржина, да не се откажуваме од дружење и да не се заклучуваме во куќата. Така ќе се прилагодиме најдобро “, вели Филиповиќ.

Психологот Милена Костиќ вели дека влијанието на времето врз психата е донекаде оправдано, но дека постои разлика помеѓу чувствителноста и преосетливоста на временските услови.

„Секако, времето може да има влијание врз тоа дали се чувствуваме енергично ако е сончево, или непријатно како пред дождот. Исто е како кога нечија нервоза или добрата музика влијаат врз нас. Сепак, постои разлика помеѓу чувствителноста и преосетливоста. Ако не можеме да ја поправиме лошата состојба со што било како резултат на временските услови, постои можност да е во прашање хиперсензитивност “, вели психологот Милена Костиќ.

Според експертите, метеорологијата е сè почеста појава и луѓето кои се емотивни, вознемирени и склони кон депресија се најмногу склони кон тоа. Доаѓањето на бурно време може да предизвика главоболки, мигрена и промени во расположението, кои обично се чувствуваат еден час пред почетокот на невремето. Тогаш дождот и грмотевиците носат олеснување, затоа што го зголемуваат атмосферскиот притисок.

Не треба да бегате од временските услови, туку да се навикнете на нив и да станете свесни за нивното влијание. Витамините можат да помогнат, како и половина час прошетка во сите временски услови, велат експертите.