Заради овие 6 грешки оризот ви излегува леплив!

8 мај, 2020
ориз

Оризот е одличен како прилог или главно јадење, но многу домаќини несвесно грешат при неговото готвење.

Познатиот готвач Гордон Ремзи ги открил своите готвачки трикови, но и причини за вашите грешки.

Не го миете оризот пред готвење

Пред готвење оризот треба убаво да се измие под млаз вода бидејќи на тој начин поубаво се готви.

Не додавате зачин

Доколку оризот не ви е вкусен, веројатно не сте го зачиниле соодветно или воопшто.

Додавате зачин по готвењето

Доколку додавате зачин по готвењето, тоа може да ја промени неговата текстура. Затоа, тој советува оризот да го зачините за време на готвењето.

Користите погрешен размер на вода и ориз

Правилниот размер на вода и ориз за време на готвењето доведува на крајот од готвењето да нема повеќе течност.

Гответе на погрешна температура

Најдобро е да го динстате оризот, а Ремзи советува тоа да го направите со ладна вода, не со топла.

 Не мешате пред послужување

Пред да го послужите оризот, лесно промешајте го со вилушка.