Зависност од секс: Вистински проблем или евтин изговор?

1 септември, 2020
зависност

Кога познати личности како Дејвид Духовни, Тајгер Вудс или Расел Бренд тврдат дека се зависни од секс, малкумина им веруваат, додека повеќето се оние кои едноставно сметаат дека нивното однесување е промискуитетно, а нивните зборови празни изговори.

Но, Универзитетот во Кембриџ спроведе истражување на оваа тема за да испита дали навистина постои зависност од секс, или дали станува збор за само мит и измислица. Тие зедоа предвид дека е многу лесно дека навистина секој 25-ти возрасен човек страда од компулсивно сексуално однесување или опсесија со сексуални мисли и чувства, што честопати доведува до неконтролирано однесување.

Вкупно 38 мажи учествуваа во студијата – 19 кои тврдат дека се зависни од секс и 19 кои немаат проблеми со овој аспект на животот. Истражувањата покажаа дека оние кои тврдат дека се зависни од секс, почнуваат да гледаат порнографија на помлада возраст и ја гледаат почесто од просекот со текот на времето. Покрај тоа, на таквите луѓе им е потешко да функционираат во секојдневниот живот и им е тешко да воспостават врски со другите и честопати се измачувани од чувства на срам и стрес.

Истражувачите заклучиле дека „зависниците од секс“ на многу начини покажуваат сличност со зависниците од дрога. Освен во социјалните аспекти, во двата случаи зголемената активност на мозокот се јавува во истата област, при прикажување на визуелни содржини што ги поврзуваат со нивната зависност.

Истражувањата исто така покажаа дека колку е помлад маж, толку е потешко да се контролира неговата зависност.

Затоа, следниот пат кога ќе чуете дека некој е зависник од секс, немојте веднаш да размислувајте колку е корумпиран промискуитет лажго. Затоа што ако верувате во научниците од Кембриџ, зависноста навистина постои!