ЗДРАВИ НАМИРНИЦИ КОИ ПРЕДИЗВИКУВААТ ГАСОВИ И НАДУЕНОТ: Ако ги видите овие реченици на производот, не ги купувајте

26 септември, 2020
oddel-1

Подуеноста и гасовите им пречат на многу луѓе и постојат начини да се ослободите од нив или да ги спречите пред да се појават. Јаболков оцет дава добри резултати против надуеност, но доколку сакате да го избегнете овој проблем, прочитајте го списокот на состојки на храната што ја купувате.

Одредена храна што содржи помалку шеќер или маснотии често содржи една од овие три состојки. Тие се користат главно како замена за шеќер, но предизвикуваат надуеност и гасови, затоа погледнете во списокот на состојки пред да ги купите.

Сорбитол – природен шеќер кој често се користи во исхраната на дијабетичари, бидејќи не бара инсулин.

Манитол – исто така еден вид алкохолен шеќер, кој се користи како засладувач. Погоден е за дијабетичари затоа што слабо се апсорбира во цревата.

Малтитол – уште еден во низата шеќерни алкохоли кои се користат како засладувачи. Скоро е идентична со сахарозата, но има пониска калорична вредност, не влијае на забите и не го зголемува толку нивото на шеќер во крвта.