4 најдобри вежби за мускулите што никогаш не ги правите, а треба

13 јуни, 2020
цџвцвџ

Ние обично го користиме зимскиот период како изговор за мрзеливост и недостаток на вежбање.

И тогаш пристигнуваат пролет и лето, но се случуваат и непредвидени ситуации како пандемијата.

Сепак, тоа не треба да биде изговор. Вежбајте, затоа што нема причина да одложувате.

Не мора да преминувате неколку милји и не мора да правите вежби што претставуваат предизвик за вашето тело, но исто така има и вежби со мал интензитет кои, ако се прават секојдневно, може да ве вратат на вистинскиот пат до беспрекорни резултати.

Треба да направите 10 серии од една страна, дури и без потење.

„Оваа вежба ќе ја зајакне вашата лумбална област и ќе ја подобри вашата целокупна подвижност“, вели фитнес инструкторот Оли Фрост, а фокусот на рамнотежата ќе ја зголеми силата на кортексот. Ако работите на вашите слабости се гарантира долгорочен успех.

„Исто така, влијанието е на зајакнување на функцијата на мозокот“, вели Фрост.

„Обичните вежби ќе станат многу полесни ако се навикнете на сложени движења“.

Значи, вие работите и на умот и физички, истовремено.

За следните движења, потребна ви е еластична лента.

  1. Со јаже

Со десното стапало, стапнете на кружен еластичен опсег со помал отпор и завиткајте го околу десното рамо.
Најдете точка на ѕидот на кој ќе се фокусирате – тоа ќе ви помогне да одржувате рамнотежа.

  1. Навалување

Затегнете го глутеусот и нежно подигнете ја левата нога наназад. Навалете ги колковите и грижете се за вашиот ‘рбет да не е искривен. Не ја испуштајте лентата.

  1. Коленото горе

Пронајдете ја рамнотежата, а потоа повторете го движењето наназад. Кога ќе го вклучите кортексот, кренете го коленото до висина на колкот и останете на тој начин некое време. Раката што ја држи лентата е сè уште во иста позиција.

  1. Висока завршница

Кога се чувствувате стабилно, проширете ја десната рака над главата. Полека вратете се на почетната позиција, завршете ја
вежбата и повторете со другата страна.