Ако познавате некој што не сака да носи маска, покажете му како тоа може да ви наштети: Ова видео го докажува тоа!

30 ноември, 2020
tan2020-11-7182552340-830x0

Новата студија на клиниката Мејо покажа дека маските за лице од било кој вид се клучни за да се спречи пренесувањето на корона вирусот


Наместо да станат едноставно средство за спречување на ширење на новиот корона вирус, маските за лице станаа многу контроверзни.

Движењето против маските, поттикнато од политиката отколку од науката, стана доста силно, особено во Америка. Една група на антимаскири тврди дека маските не помагаат да се запре ширењето на вирусот корона.

Некои отидоа чекор подалеку, тврдејќи дека маските ќе спречат кислород да стигне до телото.

Истражувачите од клиниката Мејо извршиле експерименти со манекени за да симулираат ширење на честички со и без маски.
Истражувачите сакале да ја измерат ефективноста на маските во блокирањето на аеросолите и капките. Тие користеа манекени за да симулираат како заразено лице ќе шири капки кога носи секаков вид заштити за лице, од медицински маски до оние изработени од ткаенина и покажаа како манекенот ќе го шири истиот проток на честички без заштитна маска:

Истражувачите исто така ги разгледале барањата за социјално растојание и откриле дека колку подалеку се луѓето, толку е помал ризикот од инфекција, особено во комбинација со употреба на маски за лице.

Откривме дека и медицинските маски за еднократна употреба и двослојните маски за платно се ефикасни во намалувањето на преносот на капки. Не најдовме разлика помеѓу видовите маски во однос на тоа колку добро ги блокираат аеросолните честички што ги емитира носителот.

Студијата исто така го мери патувањето на аеросолните честички од изворот до целта на различни растојанија. Истражувачите откриле дека бројот на честички се намалува со поголемо растојание.

Објективно откривме дека маските се клучни за заштита на себе и луѓето околу вас. Ако носите маска, ги заштитувате другите. Ако носат другите маска, тие вас ве штитат.